360° снежна прогноза: 9-18 март

0
 

Сподели

Shares

360mag продължава своята зимна рубрика “360° снежна прогноза”. Тя е съвместна заедно с метеоролога Георги Йорданов, който изготвя и уикенд прогнозите за времето, които публикуваме всяка седмица. Благодарение на новата рубрика и уменията на Георги да прогнозира времето, ще можете през целия сезон да разбирате дали и къде се очакват снеговалежи в страната и да сте винаги подготвени за поредното каране в снежната планина.

Сноуборд, зима, сняг, зима, планина
Снимка: faxo

Сигурни сме, че всички тайничко (или съвсем явно) се молите за сняг. Ние също го правим. Не бива да се отказваме обаче, нищо че вече е март, защото именно сега молитвите ни започват да дават резултат. Продължаваме в същия дух!

От 9-и март започва да вали сняг във високите части над 1900 м и до края на периода (18-и март) се очакват около 30-50 см нов сняг в планините над 1800 м. В по-ниските части пък, под 1800 м, снежната покривка ще бъде около 15-30 см. Добрата новина е, че не се очакват силни южни ветрове, които да топят така трудно привлечения сняг.

В четвъртък (10-и март) снеговалежите, особено в Югозападна България, ще бъдат най-силни.

На 11-и март температурите ще започнат да се понижават и валежите ще спират, освен в Северозападна България, което ще доведе до повече нова покривка на Витоша и западна Стара Планина.

Следващите валежи от сняг се очакват на 12-ти следобед и ще продължат 2 дни. Този път повече сняг ще има в Родопите и Рила. Границата на снега ще се понижи и покривка ще има до 1000-1400 м.

15-и март (вторник) ще е без валежи, но на 16-и още рано сутринта в Западна България ще завали сняг по местата над 800-1000 м. Ще вали най-много в Рила, Осогово и Берковица. Валежите отново ще спират на 17-и март.

На 18-ти (петък) ще се затопли слабо и отново в Югозападна България ще има превалявания от сняг на места над 1800 м.

До 18-ти март в София ще има около 1-4 см сняг, в Банско и Боровец 6-12 см. По върховете над 2200 м покривката ще бъде до 50-60 см.

Най-добрата новина е, че снегът, който навали в планината, ще се задържи поне за десет дни, без да се топи.

Снежната слепота и планината
Снимка: Еssilorusa

Очаквайте следващата снежна прогноза на 360mag скоро, както и уикенд прогнозите на Георги Йорданов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.