Десетте най-добри места за гмуркане в Европа

1
 

Сподели

Shares

Европа се гордее с някои от местата за гмуркане от световна класа, с чудесна видимост и изобилие от подводен живот. Кои са десетте места, които привличат най-силно водолази от цял свят?

Зенобия, Кипър

Зенобия, Кипър
Старите останки на огромен ферибот. Лежейки на левия си борд, останките от кораба започват от 15 м дълбочина и достигат до 42 м. Невероятно гмуркане. Възможно най-доброто място в света за дайвинг на дълбочини за развлекателни цели. Видимост на повече от 20 м и страхотни траектории за плуване. Необходими са няколко гмуркания, за да се види достатъчно от него.

Блу Хол, остров Гозо
Прекрасно остро спускане в синята пропаст с видимост, която изглежда безкрайна и буквално създава усещането, че сте на самия край на света. Изключително необичайно гмуркане.

Чиркева, Малта
Главна атракция са останките на кораба Рози MV, както и спиращата дъха подводна топография. Видимостта е много добра и има живот в изобилие: баракуди, змиорки, октоподи, сепии и дори делфини.

Буру, Остров Мен
Буру, със своето невероятно разнообразие и богат морски живот, предлага истински невероятно гмуркане. В действителност, в зоната, изложена на бързото течение, е предизвикателство да се намери дори и един квадратен сантиметър гола скала, толкова изобилен живот има там.

Буру, Остров Мен

Кораби Табарка, СкапаФлоу, Шотландия
Това гмуркане в плитчини от 18 м е истинска красота. Един от корабите е потопен, за да се предотврати подводна атака по време на Втората световна война. Обсипан с живот, той е прекрасно място. Струва си пътуването и е една от изненадите на Скапа.

Шотландия

Диамантените Скали, Килке, Ирландия
Твърди се, че съперничи на прочутия Йонгала. Това е гмуркане в студените води на ирландския западен бряг. Заливът е добре прислонен и гъмжи от живот. Теренът е пълен със скали и прагове, а водата е наистина чиста.

Килке, Иралндия

Риф Едистоун, Англия
На 12 мили от Плимут, Англия. Рифът се простира от 8 до 60 м. Обсипан със съкровища от анемонии и останките от древни кораби, с огромна котва от 17 век. Зашеметяващ!

Сека делла Колумбара, Италия
Едно от най-добрите места за гмуркане в Средиземноморието. Стръмна, прекрасно декорирана стена, огромен пасаж от баракуди, групери, гигантски кехлибарени рибки и останките от потънал кораб. Това са останки от 74-метров кораб, който е превозвал мраморни плочи. Той е потънал през 2005 г. и почива на дълбочина от 20 м на две части.

Водолаз и Октопод

Фаноре, Ирландия
Гмуркане по брега в кристално чисти атлантически води с изобилие от риба.

Остров Хиос, Гърция
Малки подводни скали и пътечки между впечатляващи скали, колоритни рифове и отвесни скали.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Поздравления за хубавата статия обаче споменавайте разни важни неща, като например това, че гмуркането около Острова, особено покрай Оркнейските острови(демек Скапа Флоу) изисква сух костюм(иначе определено няма да можете пълноценно да се порадвате на нещата наоколо щото заради студената вода бутилката ще я „духнете“ за отрицателно време. Впрочем снимката дето сте я сложили на Шотландия грам нищо общо няма със Скапа Флоу, това е замъка Ейлиън Донан и се намира на езерото Loch Duich доста далечко от Скапа :) Но пък е популярна гледка от Шотландия де.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.