Снежно байк дуелиране

0
 

Сподели

Shares

Над 70 колоездачи от цялата страна със скромно, но силно международно участие от Гърция, Македония и Молдова, се включиха в зимния колоездачен дуел, който се проведе в Пампорово на 26 и 27 февруари.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Димитър Николов. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Нестандартното зимно байк събитие „Winter Bike Duel“ се провежда за шеста поредна година в България, благодарение на организаторите от „Консепт Криейтив“, на които хрумва идеята за даунхил на сняг. Колкото и странно да звучи, снегът се оказва изключително подходящ за скоростните спускания, а като добавка – и непредвидим на моменти терен.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Кристиян Кацаров. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Специално за състезанието, по най-стръмната писта на родопския курорт – „Стената“, беше изградено 500-метрово трасе с поредица от технични скокове и виражи, които колоездачите използваха в надпреварата. Състезанието беше в атрактивния формат дуел и протече на два основни етапа – индивидуални квалификации за време за определяне на стартовата позиция и финал в дуел формат и пряка елиминация.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Павел Козарски на преден план и Николай Стоянов – на заден. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

В някои от частите си трасето се разделяше на две и дуелиращите се имаха избор накъде да се насочат. През основната част от спусканията си обаче те се движеха буквално рамо до рамо и дори се появяваха в синхрон на някои от скоковете. Тези „споделени“ части от трасето бяха и местата, на които се разразяваше същинският дуел и се прилагаха тактики, не липсваха обаче и падания, някои от които също в синхрон.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Победителят при мъжете Константин Димов от „Райдърс Юнайтед“ напред към финала. Зад него Добромир Темнишки. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Трудността и непредвидимостта на терена бяха допълнени с още „екстри“. Една от тях беше определяща за представянето на повечето колоездачи и особено нежелана по пистите през тази част от годината. Пролетното февруарско време направи състезателното трасе променливо и меко, което обаче освен затрудненията на колоездачите, доведе и до много интересни двубои с неочакван обрат. Както каза Милан Димов от отбор VIVO след състезанието: „караше се на кус-кус“.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Константин Димов. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Видео на Милан Димов от състезанието. На кадрите се вижда и карането по трасето „Чък Норис“, което беше отворено за началото на сезон 2015. То остана извън полезрението на публиката, защото се намираше над старта на зимния дуел и съответно не беше включена в самото състезание. След „Чък Норис“ можем да видим и спускането на Милан по виражите и трите скока, част от терена за дуела:

Освен българо-македонско-молдовско-гръцко участие, в състезанието имаше и разнообразие от възрастови групи на участниците. Най-малките бяха на едва 12 години, като един от най-младите участници (на 13 г.) пък беше момиче – Виктория Генова от VIVO, която с резултата си успя да покаже, че нито възрастта, нито полът й пречат да бъде по-бърза и технична от повечето мъже и младежи. Вики спечели и титлата в женската категория, където нейна подгласничка беше друга Виктория, този път Гончева, за която Winter Bike Duel 2016 беше първо колоездачно състезание.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Виктория Генова, VIVO. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Във всяка една от четирите категории – деца 12-14, юноши 15-17, мъже 18+ и жени, надпреварата определено беше интересна, оспорвана и непредвидима. При най-малките състезатели най-добре се представи една от младите надежди на българското колоездене – 14 годишния Евгени Войнов. На второ и трето място след него се наредиха други двама млади таланти – Григор Вълчанов и Милан Манукян.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Ивайло Ставрев. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

В категорията на юношите надпреварата беше много оспорвана, а младежите показаха завидни умения. Първото стъпало на стълбичката зае Ивайло Ставрев, който през целия уикенд демонстрира много стабилно каране и бързина. След него успя да се класира Лъчезар Савов от Gravity, който беше и един от основните претенденти за първото място, а трети остана Минчо Димитров.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Победителят Константин Димов. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Най-оспорваната категория беше тази на мъжете над 18 години. Там конкуренцията беше изключително голяма и повечето от дуелите бяха с неясен победител до самия край и до пресичането на финалната линия. Заслужена победа завоюва Константин Димов от отбора на Райдърс Юнайтед, който беше безапелационен и караше изключително стабилно през състезателния ден. До него на стълбичката се нареди Симеон Божилов, а на трето място се класира Стивиан Гатев.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Стивиан Гатев – шампионът по даунхил за 2015. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Всички призьори получиха много награди, любезно предоставени от RAM bikes, магазин Drop in (представител на велосипедите TREK за България), Animal и Пампорово АД, а за да поддържат енергията им на ниво, на място се грижеше и екипът на Monster Energy.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Вдясно – Ема Паунова от „Консепт Криейтив“. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Winter Bike Duel 2016 беше първото „байк“ състезание за годината, а организаторите от ‘Консепт Криейтив’ подготвят много активен и интересен сезон с пълен календар със събития.

Очаквайте повече за Winter Bike Duel, плановете за сезона на „Консепт Криейтив’, както и интервюта с част от участниците, в 360mag.bg.

Winter Bike Duel 2016. Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn
Фотограф: Георги Даскалов, BikePorn

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.