Еверест: защото е там

0
 

Сподели

Shares

Когато през 1921 г. Джордж Лей Малъри, част от първата британска експедиция, опитала да достигне (неуспешно) върха на Еверест, е запитан защо иска да се изкачи на най-високата точка на Земята, отговаря просто: “Защото е там”. Не са нужни причини и обяснения, няма логика в желанието да стигнеш върха с цената на всичко. Може би затова и Малъри не се спира след първия си неуспех. Опитва още два пъти, през 1922 и 1924 г., и повече не се завръща. До 1999 г., когато добре запазеното му тяло е открито в подножието на Еверест. Дали на слизане или на качване – остава неясно.

През 2013 г. Еверест празнува 60 години от своето първо “покоряване”, дело на новозеландеца Едмънд Хилари и шерпа Тенсинг Норгей, част от британска експедиция. А през 2014 г. имахме юбилей на родна почва, като отбелязваме 30 години от първото българско изкачване на върха.

Българският принос към историята на Еверест се изразява в две български експедиции, общо 11 алпиниста, достигнали успешно върха и три смъртни случая.

Еверест

1984 г.

Първата национална българска експедиция е от 1984 г., ръководена от Аврам Аврамов, е с участието на Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков. На 20 април Христо Проданов, 41-годишен, изкачва върха сам и без кислород – първото подобно изкачване по Западния гребен, т.нар. “жесток път” заради трудността и стръмността си, откъм непалската страна на върха. Заснет е от руски изтребител на върха, където прекарва 33 минути, и започва да слиза надолу. На следващия ден вечерта в лагера получват последното съобщение от Христо.
Проданов е тринадесетият алпинист, който изкачва Еверест без кислород – първи е Райнхолд Меснер, през 1978 г. Освен това е първият, изкачил върха през април и изминал най-голяма денивелация за един ден. Той е четвъртият човек, достигнал Еверест сам.

Останалите четирима българи изкачват върха на 8-9 май, като слизат по Южното седло и правят пълен траверс на Еверест от запад на юг – маршрут, по който няма направено слизане до този момент.

ВИЖ ОЩЕ: Еверест и 13 от легендите, които са го изкачили

Еверест

2004 г.

По случай 20-годишната от първото българско изкачване е организирана втора национална експедиция с ръководител Методи Савов, в състав Петко Тотев, Николай Петков, Дойчин Боянов и Христо Христов. Изкачването става по Северно-източния хребет, като за съжаление отново е белязано от трагичен случай. На слизане от върха Христо Христов, на 27 г., изкачил се без кислород, загива. Открит е повече от 72 часа по-късно, 200 м под върха.
Останалите трима алпинисти също правят успешно изкачване, Тотев и Петков с кислород, Боянов – без. С това си изкачване Николай Петков става единственият българин, стъпил два пъти на 8848 м.

Няколко дни по-късно, но като част от друга, комерсиална експедиция, на Еверест намира смъртта си и племенницата на Христо Проданов, Мариана Масларова. Тя е забелязана от група шерпи на височина 8680 м, в последствие от руснаци на 7800 м, след което следите й се губят.

ВИЖ ОЩЕ: Маршрутите към Еверест

Еверест

Като участник в международна експедиция през 1997 г. по Северно-източния хребет откъм Тибет Еверест достига и Дойчин Василев. Той е в състава и на втората национална експедиция, но поради здравословни проблеми не успява да се качи.

През 2011 г. като част от комерсиална експедиция по Южното седло на върха се качиха и семейство Петя и Камен Колчеви, което прави Петя първата българка, стъпила на Еверест.

ВИЖ ОЩЕ: Еверест – пътят надолу

Историята на Еверест и неговите изкачвания беше една от темите в брой ПРОЛЕТ 2014 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за да получавате всички броеве на време и до пощенската си кутия – най-добре се абонирайте.

Пролет 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.