ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Осогово

1
 

Сподели

Shares

Осогово е най-обширната от редицата малки планини, наредени по западната държавна граница. Тя се издига по западния ръб на България и е част от дългата Осоговско-Беласишка планинска редица. По нея минава общата ни граница с Република Македония.

Osogovo Mountain

Осогово се издига северозападно от град Кюстендил и е популярна най-вече с базата си за практикуване на зимни спортове, включително единственият целосезонен фрийстайл сноупарк в България. В Осогово падат доста снеговалежи, заради средиземноморските влияния върху климата.

Планината се развива и в сферата на екстремното колоездене, наскоро в нея се откри даунхил трасе, което използва по-стръмните северни склонове на Осогово, гледащи към Кюстендил. Макар да е доста висока (2251 м), планината е проходима с велосипед във всичките си части, включително района на най-високия връх Руен – 2251 м, а от него се открива изключителната панорама към комшиите й Шар планина, Кораб… или – казано накратко – половината Балкани са в краката ви.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Osogovo Mountain

От Руен можете да се спуснете към КПП Гюешево, да се загубите в долината на река Елешница, десетките махали и селца със странни имена – Цървена ябука, Длъхчево-Сабляр, Савойски, или да отпрашите директно към Кюстендил.

ВЕЛО МАРШРУТ
Малешевска планина – Влахина – Осоговска – Краище
Село Клепало, връх Ильов (първенец на Малашевска) и Кадийца (първенец на Влахина), селата Дебочица и Църварица, изкачва връх Руен (първенец на Осогово), слиза до Долно село и продължава през селата Уши, Горна Мелна и Слишовци

Osogovo Mountain

Билата са изключително обли и са лишени от растителност. Те са две основни и се пресичат именно при Руен, а по едното минава границата с Македония, така че върхът попада на самата гранична линия. Ниските части на планината са добре залесени и дори включват вековна гора, в рамките на резерват „Църна река“. Близо до село Богослов, в местност Ючбунар, се намират секвои, с възраст на някои от дърветата над 100 години. Високите части на планината (над 1800 м) са покрити с хвойнови храсти – съставна част от алкохолния джин, и тревна растителност. Горната граница на горския пояс е заета от букови гори, а в по-ниската преобладават дъбът и изкуствено залесените иглолистни гори.

Osogovo Mountain

Една от най-красивите пешеходни разходки е по билото на отделения от планината Брезовски рид. Тръгвайки от хижа Осогово, последователно могат да се посетят върховете Голяма чука, Костина чука, Белоток, Таушанска чука, Сипельо и Белоток. Слизането е през село Слокощица. През същото село минава път, който продължава по цялата долина на Новоселска река и е приятен за преходи с велосипед. Връх Руен може да бъде изкачен от местността Три буки. В планината има две действащи хижи – “Осогово“ и “Руен”. Нуждите на развития туризъм се задоволяват и от няколко хотела, разположени във вътрешността на планината. Повечето пътеки имат туристическа маркировка.

Osogovo Mountain

През зимата може да разчитате на ски влека на хижа „Осогово”. Ако пък сте по-големи куражлии, разтъпчете снегоходки и ски до някой от осоговските двухилядници. На прибиране ви чака цитаделата в парк „Хисарлъка” – над Кюстендил, и топване на пръстче в минералната баня. Недалеч от с. Граница се намира Граничкият манастир „Свети Лука”, основан през X век.

Osogovo Mountain

За да намерите Осогово, търсете на картата Кюстендил. За автотуристите е важно да знаят, че от града започва 19 км асфалтирано шосе, което навлиза дълбоко в планината. Съществува още един път, който минава през с. Слокощица и следва долината на Новоселска река.

Накрая, не забравяйте личната си карта – все пак Осогово е гранична зона.

Osogovo Mountain

ОСОГОВО

Първенец на планината: вр. Руен, 2251 м
Природни забележителности: вековна гора, резерват „Църна река“, секвои
Условия за туризъм: погранична планина, туристическа маркировка, две хижи
Колоездене: гр.Кюстендил, даунхил и крос-кънтри възможности
Събития: „Осогово рън“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.
Лято 2017

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Хижа „Иглика“ не е ли изоставена вече от години?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.