Are you beeping?

0
 

Сподели

Shares

Че всеки, който си има работа със зимната планина, трябва да носи със себе си персонален лавинен предавател – това е нещо, което според нас не подлежи на обсъждане. Да имаш включен на правилния режим „пипс“ в раницата, обаче не е достатъчно. Макар и да не е популярна практика в България, просто защото нямаше как досега, лавинните уреди трябва да се проверяват дали са в изправност преди всяко излизане в снежното. В повечето зимни курорти в други части на света има монтирани специални устройства, които бързо и лесно сигнализират дали лавинният ти уред работи правилно.

БАССЕС
Новото устройство, което проверява лавинни уреди. Снимка: БАССЕС

Хората от Българска асоциация за ски екстремен и свободен стил (БАССЕС) вече три години се опитват да монтират такова полезно устройство в някой от родните курорти. Опитите дадоха резултат и както казаха те: „Алилуя!“, вече има едно устройство за проверка на персонални лавинни предаватели на хижа Рилски езера. То е там и всеки, който минава през хижата може да сложи „пипса“ си пред устройството с надпис „Are you beeping?“ и да види в какъв цвят ще светне то – зелен, който означава, че всичко е ОК и уредът е надежден или червен, който сигнализира за неизправност.

БАССЕС
Снимка: БАССЕС

Уредът за проверка на персонален лавинен предавател вече е в рилската хижа благодарение на БАССЕС и Радослав Мирчев, Nanda Mentesheva, Христо Петров-Къртача (Stormshop), Лев Инс и Rila Sport. Сега остава такива устройства да се появят и на други места в планината.

Друг такъв уред в зимен курорт в Щатите. Снимка: flatheadavalanche
Друг такъв уред в зимен курорт в Щатите. Снимка: flatheadavalanche

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.