Всички по картовете

0
 

Сподели

Shares

Натискаш педала, ускоряваш и докато си усетил какво се случва заради свистенето в ушите и пулса, който тупти дори в слепоочията ти, вече е дошъл поредният завои. Следва познатото свистене на гуми, взимаш го, както се казва „с вратите“ (ако карта имаше такива) и натискаш пак газта, за да изпревариш приятелчето пред теб.

Sofia Karting Ring

Ако някой още не е изпитвал тази емоция или вече не го свърта, за да си я набави отново, е добре да обмисли следните крачки: да си отделили малко свободно време; да събере група приятели или колеги; да тръгне с тях към Околовръстното. Там, на цели 7 декара на ниво 1 в „Ринг Мол“, се е разположила картинг пистата Sofia Karting Ring.

Със своите 630 метра дължина и 20 завоя, това е най-дългата закрита картинг писта в България, а и наоколо. Освен дължината, интересно е и трасето. То е широко 7,60 м и има, както казват от Sofia Karting Ring: „множество доста стегнати завои, които, като добавка, са и много бързи“. Количките за картинга (модели на Sodikart – световен лидер сред производителите на картинг ) са с мощност 200 кубика на двигателите, което прави взимането на въпросните завои още по-предизвикателно и настръхващо. Скоростта, която развиват тези наглед малки машини на прав участък, може да достигне до 80 км/ч. Трасето обаче прави нещата по-интересни и няма много хора, които биха могли да изпитат пълната мощ на карта.

Скорост и адреналин определено има в огромни количества, но същевременно е помислено и за сигурността, защото пистата е не само за „про-та“, но и за абсолютно начинаещи и дори за деца. Тя е изградена от еластични бариери, осигуряващи най-висока степен на безопасност при пилотиране. Настилката, с която е покрита, е специализирана боя, осигуряваща най-доброто сцепление, което е изключително важно, за да следвате идеалната траектория, наслаждавайки се на всеки от 20-е завоя. Всички картове са оборудвани с безопасни колани и система за абсорбиране на енергията от удара. Разбира се, има и каски, а за малките състезатели и специални яки и жилетки, които допълнително ги предпазват в скоростните им обиколки.

360° на стартова позиция
360° на стартова позиция

Ако вече сте се надъхали да натиснете газта на картинг количката и да видите сами как ще се справите с всеки отделен завой, ето и какво представлява пилотирането в Sofia Karting Ring. Убедихме се от първа ръка, след като профучахме няколко пъти през пистата и направихме импровизирано състезание на 360°.

Sofia Karting Ring
Мониторите в залата по време на състезание

Първо ще трябва да се регистрирате, ако не сте били на пистата досега. На бара има поставени няколко таблета, с които да го направите. И ако някой се чуди „защо е нужна тая дивотия“ – като види колко подробно излиза крайното класиране, с колко интересна информация и как може да се ползва и за други квалификации и сравнения, бързо ще му светне и ще си въведе всичко необходимо в системата. Тя пък от своя страна е свързана онлайн, което позволява не само да се хвалите с подвизите си, но и да се съревновавате дори с приятели, които не са имали възможността да карат с вас. Можете да следите и прогреса си при следващи карания.

Sofia Karting Ring
Системата, в която можете да влезете през сайта FaceRacer

След като вече сте регистрирани, можете да оставите нещата, които не са ви нужни в шкафчетата, да сложите бонето, каската и ръкавиците, да си изберете карт, да затегнете колана, да застанете на стартова позиция и да изслушате инструктажа.

Sofia Karting Ring
Време за инструктаж и заемане на стартови позиции

Като начало се минава през опознавателно шофиране, което трае около 10 минути, но може да бъде и по-кратко, ако някой няма търпение да натисне газта и да започне да се състезава. След огледа на трасето, който прави всеки, започва същинското каране, при което се засича позиция и се прави класиране. Спрямо финалните позиции се прави позиционирането и за последващите квалификации за време. Състезанието е съвсем истинско всъщност. Има си класиране, има си предизвикателно трасе, адреналина, хората по пистата, които размахват знамена, с които ви дават различни сигнали, може да има и публика – всичко е както на големите състезания. Единствено от вас зависи и дали ще се представите като истински пилот. Ако не ви се получи веднага обаче, няма проблем – винаги можете да опитате пак и да бъде по-бързо и по-прецизно, и по-запомнящо се.

Sofia Karting Ring
Важно е да има и публика

Ако съвсем се вживеете в ролята на състезател, има и друга екстра – можете да си осигурите публика, а ако се развихрите достатъчно – и фенове. Към картинг пистата има кафе-клуб с голямото преимущество – витрина към трасето, по което профучават пилотите. На екраните пък се виждат времена и класирания на всеки един.

Sofia Karting Ring
Карт за двама

Екстрите обаче не свършват до тук. За по-малките деца има отделно малко трасе с малки колички. За още по-малките или просто носталгично-соц настроените има, разбира се, и ранната версия на картинга – така наречените блъскащи се колички. За неразделните пък или тези, които искат да споделят емоцията с децата си, има и двоен карт, с който могат да се пуснат по дългото трасе заедно.

Sofia Karting Ring
Sofia Karting Ring е място и за детски рождени дни и тиймбилдинги

Ако вече сте се решили да минете на пълна газ всички завои на най-дългата закрита картинг писта в България, ще ви дадем като бонус и още една важна информация или по-скоро цел -настоящият рекорд за Sofia Karting Ring е 46 секунди. Може да му е дошло време да бъде надминат.

Sofia Karting Ring
Победителите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.