10 000 лв. за нощувка на плажа?

0
 

Сподели

Shares

След цял ден (и нощ) преследване, атакуване и хващане на вълни близо и по-далече от морския бряг, няма нищо по-приятно от това да „припаднем” на плажа за сладка дрямка.

Скоро обаче, сладката дрямка може бързо да се превърне в солена глоба.

Парламентарната комисия по регионална политика гласува промени в закона за Черноморието, които забраняват “пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за това места” в зона А, която обхваща ивицата на 100 метра от морето. За нарушителите са предвидени глоби в размер от 1000 до 10 000 лева за физически лица и от 10 000 до 50 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.

Къмпинг на плажа
Снимка:visitnc

Дали обаче, ако останем до късно през нощта на плажа и случайно (без да искаме, не нарочно, защото сме били много изморени) заспим, ще бъдем принудени да си заплатим удоволствието? В момента не е съвсем ясно.

Къмпинг на плажа
Снимка:comedycentral

Текстът на закона звучи доста спорно и предизвиква съмнения, че с глоба ще бъдат изненадвани всички случайно пренощували или заспали на плажа, макар че целта му да трябва да бъде да забрани опъването на палатки и къмпингуването, когато то замърсява ивиците и нарушава чистотата на природата. Според Петко Цветков от „Зелените” освен това, настоящият текст на бъдещия закон „влиза в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията и нарушава правото на собственост“.

За да се избегнат недоразуменията, текстът на закона трябва да бъде преразгледан и пренаписан, а за да влязат в сила, промените трябва да бъдат приети и от депутатите в пленарна зала.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.