Традиции, местни породи и Балкана

0
 

Сподели

Shares

След като беше представен на голям екран в София, краткият филм „Опазване на местните породи“ се появи за гледане и онлайн. Неговата история се развива в планината и е част от четири късометражни филма под шапката „За Балкана и хората“. Те са заснети от „Моно Колектив“ през 2015 г. в Централен и Западен Балкан в сътрудничество с Българска Фондация Биоразнообразие и подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Знаете ли, че преди век овцете в България наброяват близо 10 милиона глави? Днес обаче не само, че не съществуват такива внушителни стада, но и редица породи домашни животни са застрашени от изчезване. За радост все още има хора, за които овцевъдството е призвание. Никола Кулов е потомък на стар каракачански род, в който овцете са начин на живот – някога родителите му извеждали стадата лете в Балкана, а зиме край Беломорието. Дългогодишната селекция направила каракачанските овце невзискателни към храната и неподатливи на болести. Днес Никола осъзнава, че притежава истинско генетично съкровище и е решен да продължи семейната традиция.

За Балкана и хората

Няколкостотин километра на северозапад близо до Белоградчик срещаме друга рядка порода – реплянската овца. Димитър Иванов споделя, че неговите агнета са билкови и най-вероятно е прав, имайки предвид, че отглежда животните си в чист високопланински район, част от защитена зона Натура 2000. С годините реплянската овца се е приспособила отлично към суровите условия на живот в Балкана, а присъствието й в планината помага за съхраняването и на дивите животни. Благодарение на Никола и Димитър днес можем да проследим нишката на преждата от овцата до прочутите в цял свят Чипровски килими и да се насладим на вкусното мляко и сирене, произведено в семейните им ферми.

Останалите три филма от поредицата „За Балкана и хората“:
“Да отгледаш природозащитник”
“Природа и бизнес”
“Подкрепа за фермери и пчелари”

За Балкана и хората

В екипа участват:
Сценарист: Оля Стоянова
Оператор: Ивайло Дончев
Режисьор: Симеон Цонев
Асистент режисьор: Яна Алексиева
Монтаж: Симеон Цончев
Консултант по монтажа: Андрей Гетов
Редактор: Радостина Ценова
Звукорежисьор: Мая Попова
Звукозапис: Ненко Милев
Цветови корекции: Калин Петров
Преводач: Александър Маринов-Санчо
Продуценти: Симеон Цончев и Радостина Ценова

За Балкана и хората

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.