Най-екстремната част от височинния скок

0
 

Сподели

Shares

Скоковете от високо винаги изглеждат забавни. Освен това обаче са и изключително екстремни. Не само заради височините, от който атлетите „политат”, но и заради скоростта и силата, с която падат, скоковете могат да бъдат много, много опасни, особено ако се изпълняват от някой, който не знае точно какво прави.

Скок от високо
Снимка: Tomislav Moze/Red Bull Content Pool

Най-„страшната” част всъщност е не онази във въздуха, когато скачачите доста често не просто падат, ами правят превъртания, фигури, групират се и се „прицелват”, за да се приземят точно където трябва.

На следващите снимки е уловена най-екстремната част от целия скок – приземяването.

Скок от високо
Снимка: Romina Amato/Red Bull Cliff Diving

Падането от 27 метра трае само три секунди, но по време на него атлетите развиват около 85 км/час.

Представете си колко бързо ускорява скоростта си на движение тялото на човека, щом той „излита” от платформата със скорост 9 м/сек и ускорява до 85 км/час. Това е почти толкова бързо, колкото ускорението, което постига супер-мощен автомобил.

Скок от високо

Скачачите удрят водата с два до три пъти силата на гравитацията.

Срещата между тялото на атлета и водния басейн е толкова скоростна, че атлетите образуват „дупка” там, където са се приземили.

Скок от високо

Още по-изумително е как след удара с водата, скоростта се забавя от 85 км/час до 0 км/час само за секунда. Водата се „завихря” около тялото на скачача и сякаш го облича в хиляди малки развълнувани балончета.

Скок от високо

Атлетите „разперват” ръцете си веднъж, щом навлязат във водата, за да останат колкото е възможно по-близо до повърхността.

Скок от високо

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.