Филмите за Балкана и неговите хора

0


Дата на събитието: 18.02.2016

Сподели

Shares

За Балкана и хората

На 18 февруари (четвъртък) от 19 часа в Дома на киното – София ще можем да видим, не един, а четири кратки филма за Балкана и за неговите хора. Чрез историите им ще можем да разберем възможно ли е да се печели в Натура 2000 зона и да се помага на природата и как това се приема от обществото. Може ли да се пресметне колко струва запазената природа и възвръщането на редките български породи и как се раждат природозащитници? Ще извървим заедно пътя на чистата и вкусна храна от старопланинските ливади и пасища до трапезата ни.

Историите се случват в района на Западен и Централен Балкан, а филмите са заснети през лятото на 2015 г. в парк Българка, в местността Узана край Габрово, в селата Репляна, Превала и Брезе, в с. Васил Левски, край Калофер, по време на фестивала „Зелените дни“ в София и Фестивала на местните породи в Чипровци и др.

За Балкана и хората

Входът е свободен, а 2016 е година на Балкана и хората

Акцентът в първия филм е опазването на местните породи като каракачанска овца, българска мурра и реплянска овца, които са отглеждани у нас в продължение на векове и са се приспособили отлично към местните условия на живот. Затова днес притежаваме истинско генетично съкровище, което трябва да опазим, защото местните породи домашни животни са по-издръжливи, невзискателни към храната и неподатливи на болести.

За Балкана и хората

Филмът „Подкрепа за фермери и пчелари“ демонстрира връзката между запазената природа, отговорното животновъдство и здравословната храна. Домашните животни изпасват ливадите и поддържат пасищата, които са дом на редки видове. С намаляването на овцете освен, че изчезва вкусната храна от семейните ферми и местните хора губят препитанието си, намалява и биоразнообразието. Затова запазването на малките стопанства е пример как може да се развива успешен семеен бизнес в Натура зони, като същевременно се възраждат традициите и опазва биологичното разнообразие. Фермерските пазари “Храна от Балкана” са едно от местата, където може да се опитат продуктите на тези стопанства и да си припомним забравените вкусове на истинско кисело мляко, овче и козе сирене, пчелен мед и сладко от диви плодове.

За Балкана и хората

Проектът „За Балкана и хората“ подпомага редица бизнес начинания и финансови механизми, които носят полза както за местните хора, така и за природата – фото-лов и екотуризъм, производство на сладка и сокове изцяло от горски ресурси и др., които са представени в третия филм „Природа и бизнес“.

Според майсторката на народни носии в Трявна, която участва във филма – „всички сме длъжници на природата“, а това я мотивира да плаща за екосистемни услуги, тоест да отделя средства за опазването на околната среда. Логиката в плащанията за екосистемни услуги е проста: природата ни дарява с множество блага като чист въздух и бистра вода, а ние се отплащаме като инвестираме в опазването им за поколенията.

За Балкана и хората

Да запалиш децата за природата, да ги научиш да се вглеждат в нея, да я познават и пазят е част от мисията на природозащитните организации. Защото от тези деца израстват бъдещите консервационни лидери, както и доброволците, които без значение от своята професия продължават да помагат на природата. Такава е задачата на Детската природна академия Узана, на лекциите в Биологическия факултет, на финансираните дипломни работи за биоразнообразие – „да отгледат природозащитници“ с една единствена цел – за да остане природа в България.

За Балкана и хората

Четирите филма са създадени от „Моно колектив“ и проект „За Балкана и хората“ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. След прожекцията им ще има среща с част от героите и авторите на филмите. Във фоайето ще има щандове за продажба на продукти, произведени в места с висока консервационна стойност (млека, сирена, сладка, мед и др.), както и рекламни материали (тениски, торби, бъфове и др.). За всички гости ще има и вкусна дегустация с храна от Балкана, както и игра с много награди.

Българска фондация „Биоразнообразие“ обяви 2016 за година на Балкана и хората и заедно с партньорите по проекта и с Дирекциите на парковете „Централен Балкан“, „Българка“ и „Врачански Балкан“ ще организира различни събития през цялата година.

За Балкана и хората

Проект „За Балкана и хората“ се изпълнява в Западна и Централна Стара планина в 9 Натура 2000 зони и три парка: „Българка“, „Врачански Балкан“ и „Централен Балкан“. Пет български неправителствени организации работят в сътрудничество за неговото изпълнение (Фондация за биологично земеделие Биоселена, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците), четири швейцарски организации (Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE), както и Министерство на земеделието и храните, представени от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Повече за проекта.

За Балкана и хората

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.