360° снежна прогноза: 18-25 февруари

0
 

Сподели

Shares

360mag продължава своята зимна рубрика „360° снежна прогноза“. Тя е съвместна заедно с метеоролога Георги Йорданов, който изготвя и уикенд прогнозите за времето, които публикуваме всяка седмица. Благодарение на новата рубрика и уменията на Георги да прогнозира времето, ще можете през целия сезон да разбирате дали и къде се очакват снеговалежи в страната и да сте винаги подготвени за поредното каране в снежната планина.

Райдър: Борислав Стоянов - Бобчо. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity
Сноубордист: Борислав Стоянов – Бобчо. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Валежи от дъжд ще започнат в Северозападна България в четвъртък (18.02) следобед, а в петък (19.02) сутринта ще завали и в югозападната част от страната. Валежите ще са най-силни в Пирин и там за кратко над 1900-2100 м в петък до обяд ще вали сняг (около 1-2 см). Валежите ще спират в петък следобед.

В събота (20.02) сутринта ще захладнее с 3-4 градуса и ще започнат слаби валежи в Западна България. Около обяд ще започне да става малко по-студено и валежите ще станат умерени и на места силни от дъжд. Тогава над 1400-1600 метра надморска височина ще започне да вали сняг. Най-обилни валежи ще има в Рила, Родопите и в района на връх Ботев в Стара планина. Валежите ще спрат в Западна България в неделя рано сутринта, като температурите ще са около -1 до +1 градуса и ще има превалявания от сняг във високите полета като Самоков, Ихтиман, Дупница. Новата покривка в Рила ще бъде около 7-10 см, В Родопите и Витоша около 5-7 см, а за Пирин и Осогово 3-5 см.

В Югоизточна Българрия ще има най-обилни валежи, но там ще са от дъжд.

В понеделник (22 февруари) ще се затопля и снеготопенето ще се активизира. Температурите ще са положителни дори над 2000 метра и ще духа силен югозападен вятър. Така до сряда (24.02), когато ще започне застудяване, съпроводено от валежи от дъжд. Вечерта в Западна и Южна България ще преминат в сняг над 800-1000 метра нмв. Ще навали още 3-5 см нов сняг на Рила, Пирин и Родопите. Преваляванията ще спират на 25-и вечерта, най-късно в крайните западни части на страната. Най-много нова покривка ще има на Витоша и Западна Стара Планина – Ком, Петрохан – около 5-7 см и на Рила 6-8 см.

Очаквайте следващата снежна прогноза на 360mag скоро, както и уикенд прогнозите на Георги Йорданов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.