Твърде топло ли стана за алпинизъм?

0
 

Сподели

Shares

Когато Апа Шерпа за първи път изкачва Еверест през 1990 г., пътеките били покрити с дебели слоеве сняг и лед. „Сега маршрутът е осеян с голи и открити камъни” – казва Апа, който държи рекорда за най-много успешни изкачвания на височинния първенец.

Глетчери, топене
Снимка: summitpost

Заради климатичните промени снеговете и ледовете по високите планински райони започват да се топят с ужасяващо бързи темпове. Освен, че топенето може да погуби (дори) едни от най-големите глетчери и снежни „покриви” на Земята, то представлява истински риск за планинарите, алпинистите и катерачите, защото променя изцяло някои от техните маршрути.

Според проучване, направено в Университета Вагенинген от Арноуд Теме, рискът за хората, които поемат на експедиции към високите върхове (а и не само), неимоверно се е увеличил заради климатичните промени, които предизвикват непредвидими каменни свличания.

Eiger, North face

Арноуд Теме забелязал, че трекинг пътеките са се променили неузнаваемо, след като попаднал на напълно различни описания на едни и същи маршрути в планинарски справочници, издавани в интервали само от 10-20 години. В по-ранно издадените справочници дадени маршрути били описвани като относително сигурни и с нисък риск от свличания, докато в следващи издания същите маршрути били класифицирани като много опасни, заради изключително високия риск от падащи камъни.

Изследването установило, че глобалното затопляне причинява размразяване на доскоро дълбоко замръзналата земя и „отстъпването” на ледници и големи снежни полета. Под тях обаче лежат камъни, които без снежното си покривало стават нестабилни и веднъж „освободени” започват да се свличат и търкалят неконтролируемо.

Алетчки глетчер

Повече вечнозамръзнала земя се е размразила в Швейцария през изминалата година, отколкото в която и да е друга година, откакто се водят записи. Най-лошото е обаче, че според изследователят Теме „ще става все по-лошо”: „Ледовете и снеговете се топят и скалите само чакат да паднат. Не виждам механизъм, който да може да спре това и да възстанови предишните нива отново.”

Ученият продължава: „63 от всички маршрути, които проучих, сега са напълно премахнати от планинарските справочници, сякаш никога не са съществували, защото са прекалено опасни, с оглед на възможните свличания.”

Глетчери, топене
Снимка:phys

В бъдеще лавини от скални късове, камъни, отчупени парчета лед и сняг ще бъдат все по-често явление. Маршрутите за трекинг и катерене ще стават все по-нестабилни, а ледниците и ледените полета все по-непредвидими. Алпинистите – изложени на все по-голям риск.

А какво ще стане, ако всички ледове на Земята се стопят, вижте тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.