Slow travel: Латинска Америка на колело

0
 

Сподели

Shares

Да прекараш половин година, карайки колело из Латинска Америка, минавайки през нови места и навъртайки внушителната цифра от около 10 000 километра. Без стриктен план, без излишни резервации и без цел да се чупят рекорди. Просто така, защото е хубаво, интересно и е истинско приключение. Накратко казано, макар и дълго за изпълнение, с това са се захванали Христина Нинова (Тина) и приятелят й Юрген.

Slow travel – Латинска Америка на колело
Тина и Юрген

Тина е българка, която живее в Германия от 13 години. Тя завършва „Медийни науки“ и започва да работи по специалността си в Кьолн. Няколко месеца преди да отпътува към Южна Америка, препичайки се на плажа на Северно море в Холандия, й идва идеята за латиноамериканско колоездачно пътешествие заедно с приятеля й. „Едно голямо пътуване, преди животът да стане прекалено сериозен и ние – зрели възрастни, които се страхуват да превърнат мечтите си в реалност.“ – казва тя. Идеята, родена на плажа, бързо започва да се избистря и върти около Панамерикана – пътната мрежа, която почти без прекъсване свързва Аляска с Огнена земя (Патагония), където се намира Ушуая – най-южният град на нашата планета. Тъй като тази пътна мрежа е с дължина 48 000 км, което е огромно предизвикателство и за най-запалените по дългите пътувания колоездачи, решават просто да си отделят колкото могат време – около половин година, и да потеглят из Южна Америка. Макар и да е минимизиран и лишен от спортни амбиции, планът им обаче съвсем не е за подценяване, нито 10 000 километра, които са си наумили да пропътуват, нито пък местата, през които искат да минат.

Slow travel – Латинска Америка на колелоТе вече стартираха от Буенос Айрес и се отправят на юг, всъщност много на юг, почти до края на континента, откъдето, следвайки линията на границата между Аржентина и Чили, ще тръгнат на север, за да достигнат държави като Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия. По пътя ги очакват Патагония, пустинята Атакама, Андите с Мачу Пикчу и солните езера на Боливия, вулканите на Еквадор и Колумбия и още много неща, за които няма как и да подозират.

Времето, което са си отделили двойката пътешественици, е около половин година, но и то не е стриктно фиксирано. Ако имат възможност, казват, че биха останали и още 1-2 месеца, потапяйки се в Латинска Америка. Целта не са спортните постижения, а самото пътуване. Двамата възнамеряват, освен на колела, да използват, ако се налага, и транспорта на кораби, автобуси и влакове. Всичко зависи от метеорологичните и политическите условия, както и от физическата им форма.

Slow travel – Латинска Америка на колело

Според Тина, тяхното южноамериканско пътешествие ще бъде slow travel: „Не искаме да чупим рекорди, а да пътуваме по един начин, който ни позволява за опознаем по-добре хората там и тяхната култура и да имаме време да се насладим на гледките.“

Slow travel – Латинска Америка на колело

Макар и да са на толкова дълго пътуване, двамата не планират да правят свой блог, специални фейсбук страници, туитъри и т.н. Просто не искат да бъдат в постоянно търсене на интернет. „Искаме да имаме време преди всичко за това, което се случва около нас“ – казва Тина.

Slow travel – Латинска Америка на колело

Ако искате да разберете обаче какво се случва с тях, следете сайта на 360mag, защото ще ви държим в течение на латиноамериканското колоездачно приключение, в което няма да липсват истории и кадри за споделяне – това с гаранция!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.