Пирин и Рила в нов мащаб

0
 

Сподели

Shares

За пръв път карти на Рила и Пирин се появиха в подробния мащаб мащаб 1 към 25 000. При тях хоризонталите са разположени през 10 метра, което ги прави картите с най-добрия за туризъм мащаб, наложил се като световен стандарт. Друго много голямо преимущество е, че са съвместими с GPS устройства, което позволява от тях да се свалят GPS координати.

Повечето издания на планински карти у нас са с мащаб 1 към 50 000 или 40 000. Съществува само една подробна карта на Витоша, която е 1:25 000.

Новите подробни туристически карти засега са два вида – на Северозападна Рила и Северен Пирин, но създателите им планират да отпечатат и за останалите части на двете планини, както и за Стара планина и Родопите. Последните ще покриват изцяло двете обширни планини и ще бъдат в мащаб 1:50 000.

Картите се появиха в резултат на съвместната работа на „Искар Тур“ и „Асоциация Свободни Планини“. За да създадат толкова подробни издания обаче, те ще търсят съдействието и на доброволци, които да направят тестове с картите на терен.

Пирин и Рила в нов мащаб

Освен на хартия, двете карти ще могат да се свалят в последствие и в електронен вариант за мобилни устройства. от „Асоциация Свободни Планини“ споделиха, че в момента се пише приложението за тях.

Туристическите карти вече се появиха на пазара. При тях, освен за мащаба, е помислено и за удобството и трайността. Отпечатани са върху офсетова хартия, която е по-издържлива от гланцираната, която се използва обикновено. Върху картите може и да се пише. Отделено им е специално място за бележки, над което стои логото на списание 360°, което подкрепи изданията. За да се запазят по-дълго здрави, се продават в комплект с PVC калъф за съхранение. Имат допълнително и мерителна линия, с която да се свалят координати и измерват наклоните на склоновете.

Друго удобство е, че на гърба на всяка карта е отпечатан неин умален модел в мащаб 1 към 50000, но без хоризонтали, което позволява бърз и цялостен поглед върху масива.

Цената на картите на Северозападна Рила и Северен Пирин е 9,99 лв. Те вече могат да бъдат намерени на следните места:

София:
Adventure shop – бул. Черни Връх 84
K2 outdoor – бул. Арсеналски №11
Стената – ул. Братя Миладинови 5
АЛПИ – ул. Ворино 19
Splitshop – ул. Страцин 9
SCOTT BULGARIA бул.България 81-Б
SCOTT CENTER ул. Козяк №14
BaseCamp – бул. Черни връх 90 и Стамболийски 46
Namaste – Лозенец, ул. Арх. Йордан Миланов 26 Б
Банско: Ski board center – ул.Пирин 55

Тиражите от двата вида карти са по 1000 броя.

Тъй като, колкото и работа да е вложена в направата им, създателите на картите казват, че са далеч от мисълта, че изданията им са съвършени, те ще се радват на обратна връзка под формата на впечатления и забелязани неточности. Коментарите и идеите могат да се изпращат на info@iskartour.com.

Тези, които искат да поръчат на едро повече от 10 карти пък, могат да се свържат с Асоциацията на имейл info@freemountains.com.

Кончето в Пирин по време на XV Race 2008. Снимка: Яне Голев
Кончето в Пирин. Снимка: Яне Голев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.