Скрити в леда – изумителни ледени пещери

0
 

Сподели

Shares

Че природата е най-великият скулптор, не е тайна за никого. Когато обаче се озовем пред „произведения на изкуството” като тези ледени пещери, понякога ни е трудно да повярваме, че е възможно съществуването им.

Някои от тях обаче, освен много красиви, са и опасни или представляват идеално поле за практикуване на екстремно ледено катерене например.

Едни от най-невероятните ледени пещери в света са в следващата галерия.

Ледени облаци

Ледени пещери, Камчатка
Снимка: Мarc Szeglat

Този уникален таван е открит в пещера на руския полуостров Камчатка. За добро или лошо обаче, ледените форми се променят с всеки изминал ден, така че не е напълно сигурно, че днес „облаците” още изглеждат по същия начин.

В глетчера

Ледени пещери, Алечки глетчер
Снимка: Robbie Shone

Какво ще кажете за ледено спускане в Алечкия ледник? Това е най-големият леден „къс” в Алпите, който покрива площ от около 170 кв.км. На снимката професионалисти се спускат в цепнатината с дълбочина от около 30 метра. За съжаление обаче, ледникът е застрашен от изчезване. Какви са причините за това можете да научите от статията тук.

Тунелът

Ледени пещери, Фурка
Снимка: Red Bull

Този леден тунел е част от високопланинският проход Фурка, който свързва отделни частни на Швейцарските Алпи.

Ледено катерене в пещера

Ледени пещери
Снимка:Sean Rooney

Тази пещера в Канада може да бъде изкатерена по леда в нея (от всеки, който има нужните умения, разбира се). Това е една от най-опасните за изследване пещери в света, в която, освен всичко останало, ехото е толкова силно, че комуникацията между намиращите се вътре е почти невъзможна.

Ледено изкуство

Ледени пещери
Снимка: Philip.Schwarz

Пещерите около езерото Супириор в Уисконсин, САЩ се променят в зависимост от сезоните. Зимата ги облича в чудновати и красиви премени, които са напълно различни всяка година.

Син лед

Ледени пещери, ледника Вахтнайокутъл
Снимка: Javier de la Torre

Кой да предположи, че може да има нещо по-синьо от най-сините води на Хавай или от най-синьото небе над някой златен плаж. Най-синьото синьо всъщност е в ледника Вахтнайокутъл в Исландия. Това е най-големият глетчер в ледената страна, който покрива около 8% от територията ѝ. Под него се намират едни от най-красивите ледени пещери в света.

Пещера в Монблан

Ледени пещери, Mer de Glace
Снимка: Shann Biglione

Глетчерът Mer de Glace, разположен на северните склонове на масива Монблан, е „дом” на няколко удивителни пещери. За съжаление обаче, много скоро те могат да изчезнат, защото и този ледник се топи със заплашителна бързина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.