Борбата, наречена ледено катерене

0
 

Сподели

Shares

Ледено катерене може да се практикува на почти всеки замръзнал водопад, стига условията да го позволяват. Една от легендите в този спорт Маркус Бендлер е казал: “Катеренето по лед е борба”, …и не си мислете, че борбата е само когато се забиват сечива и котки и се навъртат цевите в леда, тя е от началото до края.

Ледено катерене

УСЛОВИЯТА

Борбата започва с намирането на подходящо място и подходящи условия. Ледът, за разлика от скалите, се мени постоянно. Ако едно място е било идеално за ледено катерене миналата зима, или дори преди няколко дни, това съвсем не означава, че скоро пак ще е подходящо. Борбата включва и метеорологията, следенето на условията и познаването на района. За да е подходящ за катерене и максимално сигурен ледът, трябва да знаем предисторията му. Това означава да сме следили какво се е случвало с температурите и валежите в района. Добрият лед за катерене се образува след дъждовна есен, когато по ледените водопади и висулки се образуват достатъчно натеци.

Следващо условие е да е имало продължително застудяване, последвано от плавно затопляне. Когато ледът е стабилен, а температурите не клонят към -20, тогава вече става за катерене. Ако е твърде студено, ледът ще се чупи, сечивата, котките и цевите ще влизат трудно и работата става неприятна. Ако е твърде топло пък, става кишаво, мокро, стича се вода в ръкавите и всичко затъва в мекия лед… а и все пак ледът е субстанция, която съществува при температури под нулатa. Важно е да се знае, че не е безопасно да се катери по лед веднага след рязко застудяване. Причината – ако преди това е било топло и изведнъж е сковал студ, ледът може да няма здрава основа и да се откърти заедно с катерещия го. Общо взето, за да е подходящ ледът, трябва времето да е било стабилно, без резки затопляния и застудявания.

Ледено катерене

ЕКИПИРОВКАТА

Борбата продължава с екипировката, която трябва да се занесе до избраното място и да се използва в катеренето. Тя включва:
– Сечива или т.нар. ледени ръце. Къси пикели с криви дръжки, няколко места за хващане и предпазители за пръстите. Все по-често те нямат темляци (захващат се за китката, за да не изпадат сечивата), което позволява по-свободни движения, особено при трудните пасажи, но изисква и по-здраво стисканe
– Котки: най-подходящи са котките с вертикални зъби, направени специално за лед, а не туристическите котки за преходи
– Каска
– Катерачна седалка
– Набор ледени цеви (клинове), ако ще се извежда маршрут или ще се прави осигуровка чрез тях
– Примки и карабинери
– Рингове
– Двойно динамично въже
– Топли обувки с твърди подметки с жлебове за слагане на котки
– Подходящи непромокаеми дрехи и няколко чифта ръкавици
– Много често за достигане до замръзналите водопади са необходими ски или снегоходки. Иначе цял ден може да се ровите в дълбокия сняг

Ледено катерене

МЕСТАТА

Рила

Малък и Голям Скакавец

Долината на река Скакавица в Рила е един от най-популярните райони за ледено катерене. Водопадите са лесно достъпни от хижа Скакавица – на 30-40 минути, в зависимост от снежните условия. Подстъпът към тях обаче минава през лавинарници, с които трябва да се внимава.
Големият Скакавец е висок около 60 метра (височината му се променя в зависимост от натрупания в основата му сняг). Има опасност от падане на лавина по самия водопад. Подходящ е за водене, но може да се пусне и установка отгоре (има импровизирана пътека до горната част на водопада). При подходящи условия, той е сред най-добрите места за начинаещи.
Малкият Скакавец е скрит в гората и подстъпът към него е безопасен. Висок е 50 метра и предлага разнообразно катерене.

Капака на ковчега

Разположен е в района на Скакавица, до Големия водопад. До Капака се стига от хижа Скакавица за около 30 минути. Това е най-високият обект в района – около 120 метра отвесен лед. Катеренето е 2-3 въжета. Първото въже е по-лесно, леко полегато и е подходящо за учебни цели, но след него става по-трудно.

Висулките

Разположени са непосредствено над хижа Скакавица. Обектът е лесно достъпен от хижата – на около 30 минути. Високи са около 25-30 метра. Представляват отвесни ледени колони. Това са най-трудните ледени образувания в долината на Скакавица. По тях вече повече от 10 години се провеждат републиканските състезания по ледено катерене. Подстъпът им е лавиноопасен, но веднъж достигнати, опасността е само от падащите парчета лед при катерене.

Езерния лед

Намира се над Седемте рилски езера. Това определено е най-страшният от рилските обекти за ледено катерене. Представлява няколко ледени езика с височина 30-60 метра. Има опасност от лавини от снежното поле, разположено над леда!

Ледът под Малка Мальовица

Намира се на около 30 минути от хижа Мальовица, на Първа тераса под Малка Мальовица. Идеален за учебни цели. Висок е около 10 метра. Отвесен. Подходящ е за катерене в началото на зимата (декември – януари). По-късно през сезона е затрупан със сняг.

Ледено катерене

Стара планина

Джендема

Един от най-богатите на ледено катерене райони в страната. Подстъпът до Джендема е от хижа Плевен, като може да се наложи минаване през заслон Ботев по зимната маркировка и пускане на рапел, за да се слезе до водопадите. Най-известен от тях е Големият водопад, който при добри условия предлага 200 м катерене. За Видимското пръскало подстъпът е от х. Видима.
Когато условията са добри, в района се образува много лед, подходящ за катерене. Най-популярни в района са Водопадът до тур Варна и Каскадата в основната част на Джендема и Видимското пръскало в източната му част. Ледът на Видимското пръскало – когато се образува – е един от най-високите в страната. За да се получи подходящ лед в Северния Джендем обаче зимата трябва да бъде от по-студените, тъй като надморската височина не е голяма и липсва сериозно водно захранване откъм връх Ботев.

Кадемлийско пръскало

Един от най-високите водопади в България – 72 метра. Подходящ е за ледено катерене, но поради ниското си надморско равнище (1500 м) рядко замръзва.

Пръскалото над х. Левски

Водопадът се намира над хижа Левски. Замръзва при подходящи условия, висок е и подходящ за катерене. Проблемът е, че подстъпът към него е много дълъг.

Скакля

Водопадът Скакля се намира при Вазовата екопътека до село Бов в Искърското дефиле. Замръзва само в по-студените зими, тъй като е разположен ниско. Обикновено когато замръзне има две основни части, които стават за катерене. Подходящ е за горна осигуровка и катерене в горната част, а не за водене. Водопадът е един от най-високите в България – 80 метра, но обикновено се катери само горната му част.

Боров камък

Намира се над село Згориград (Враца) по трасето на известната еко-пътека. Ниско разположен е и трябват подходящи условия, за да става за катерене, което се случва рядко, но когато замръзне, голяма част от него представлява вертикална колона, отлепена от скалата. Висок е 60 метра.

Райското пръскало

Правени са много опити, но няма данни за успешно изкачване досега. Проблемът при него е южното му изложение – много неподходящо за ледено катерене. Висок е 124 метра.

Ледено катерене

Витоша

Боянския водопад

Висок е около 25 метра и е лесно достъпен. Подходящ както за водене, така и за горна установка. Използва се и за учебни цели. Обикновено има надвесени и отвесни участъци с разнообразна трудност. Проблемът при него е пренаселването с катерачи, особено в събота и неделя, когато условията са подходящи.

Родопи

Ледената Скала

Намира се в Средок до Смолян. Вертикален лед с височина около 100 м.

Статията е част от брой ЗИМА 2013 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена.

Корица Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.