Banff: Непознатите райони на планетата

0
 

Сподели

Shares

Боряна Кунева, известна повече като Бони „Лавината“ е български журналист и пътешественик, компулсивен фотограф, обсесивен читател и природозащитник. От 15 години тя живее в САЩ и не спира да опознава света около себе си. Едно от местата с цялата му наелектризираща енергия, вдъхновяващи личности и истории, което тя успя да посети през изминалата година, беше филмовият фестивал в Банф, Канада.

За да се докоснем и ние до това събитие, събрало толкова много приключения, каузи и емоции на едно място, „Лавината“ реши да разкаже за нас, кои са били нещата, които са я впечатлили най-силно. И така, директно от Канада в България – ето ги и основните акценти от големия международен фестивал с четири десетилетия история зад гърба си, разделени в четири отделни статии на сайта на 360mag.

Banff

Филмовият фестивал в Банф, Канада, е един от най-старите и утвърдените в категорията за документални филми, посветени на природата и екстремните спортове. С последното си издание, през 2015 година, фестивалът празнува 40 години от създаването си, и програмата му беше подобаващо сериозна: над 90 филма в специалната селекция, с награди в 14 категории, 139 планинарски книги и пътеводители, включени в съпътстващия фестивал на книгата, 26 от тях в списъка за награди в 6 категории. Към това са прибавени срещи със забележителни гости – атлети, филмови дейци, писатели, организирани са презентации, изложби, семинари, изложение на спортни продукти и туристически оферти, които разпалват въображението почти така, както и филмите за непознати земи.

След като ви представихме част от отличените филми, е време да обърнем внимание и на няколко заглавия, посветени на усърдията, положени за изследване на непознати райони на планетата:

Antarctica: On the Edge
“Антарктика – на ръба” (САЩ, 2014) подчертава деликатния баланс в еко-системите на континента и уязвимостта на района спрямо промените в климата.


“Островът на мраморните ледници” (Франция, 2015) проследява усилията на френска експедиция да проучи и картографира множество пещери на неизследван остров край бреговете на Патагония – остров, известен с постоянните си проливни дъждове.


Един от най-талантливо заснетите филми, “Пътешественици без следа” (USA, 2015) разказва историята на трима френски авантюристи, които предприемат първото спускане с каяк по Колорадо и Зелената река от Уайоминг до Аризона. Режисьорът повтаря това пътешествие, проследявайки оставените следи от тези, които наричат себе си “пътешественици без следа”. Показвайки героизма на този, който се хвърля в неизвестното, или простите радости на живота под открито небе, и красотата на червените скали на Колорадското плато, на червените изгреви и залези, режисьорът ни взема със себе си на приключение, което интригува и вдъхновява.

Voyagers Without Trace
Voyagers Without Trace

Във време, когато стремежът за постижения – в реалността и в изкуството – често се свежда до изкуствен блясък и неоправдано консуматорство, документалните филми, посветени на такива значими теми като защита на природата и преодоляването на трудности в екстремните спортове ни дават пример за истински героизъм и всеотдайност, окуражават ни да вървим упорито нагоре и да търсим истински ценности. В това се състои и приноса на фестивали като този в Банф, а и на тези, състояли се през ноември в Банско и в София.

Някои от филмите, включени в официалната селекция на Филмовия Фестивал в Банф, участваха и в Банско Филм Фестивал 2015 –

“Юрек”, “Цитаделата”, “К-2 – да докоснеш небето”, “НеРеално”, “Към светлината” и “Първо изкачване на Източен Кунянг Чиш”

Почитателите ще могат да видят избрани филми и по време на световното турне на Банф Фестивал през 2016 – в София на 23 и 24 февруари 2016.

Но за любовта към природата и търсенето на тръпка няма ограничения във времето и пространството: всеки ден е добър за приключения!

Още за Banff:
Кинофестивалът Banff пристига в София
Banff: Наградените филми
Banff: Екстремните постижения
Banff: Кратки, но радикални

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.