Banff: Кратки, но радикални

0
 

Сподели

Shares

Боряна Кунева, известна повече като Бони „Лавината“ е български журналист и пътешественик, компулсивен фотограф, обсесивен читател и природозащитник. От 15 години тя живее в САЩ и не спира да опознава света около себе си. Едно от местата с цялата му наелектризираща енергия, вдъхновяващи личности и истории, което тя успя да посети през изминалата година, беше филмовият фестивал в Банф, Канада.

За да се докоснем и ние до това събитие, събрало толкова много приключения, каузи и емоции на едно място, „Лавината“ реши да разкаже за нас, кои са били нещата, които са я впечатлили най-силно. И така, директно от Канада в България – ето ги и основните акценти от големия международен фестивал с четири десетилетия история зад гърба си, разделени в четири отделни статии на сайта на 360mag.

RADICAL REELS

Филмовият фестивал в Банф, Канада, е един от най-старите и утвърдените в категорията за документални филми, посветени на природата и екстремните спортове. С последното си издание, през 2015 година, фестивалът празнува 40 години от създаването си, и програмата му беше подобаващо сериозна: над 90 филма в специалната селекция, с награди в 14 категории, 139 планинарски книги и пътеводители, включени в съпътстващия фестивал на книгата, 26 от тях в списъка за награди в 6 категории. Към това са прибавени срещи със забележителни гости – атлети, филмови дейци, писатели, организирани са презентации, изложби, семинари, изложение на спортни продукти и туристически оферти, които разпалват въображението почти така, както и филмите за непознати земи.

След като ви представихме част от отличените филми, е време да обърнем внимание и на няколко заглавия от официалната селекция под наслов RADICAL REELS:


Както винаги, тези кратки филми се стремят да покажат максимума на човешките възможности, да надминат предполагаемата граница на достижимото, да впечатлят, да надминат предишните… Понякога просто изпълнени с трикове или с умопомрачителни визуални ефекти, винаги впечатляващи и все по-рисковани със всяка година… но въпреки всичко, нищо не печели сърцата на зрителите така сигурно, както добре разказаната история. Наградата на публиката в тази категория: “Разкриване на картите в ада на Подковата” (САЩ, 2015) чисто и просто проследява усилията на различни участници в ежегодното състезание по катерене, провеждано в ранчо Подковата. След 24 часа на напрегнато катерене се оказва, че победителят не е този, когото очакваме.


Докато тези филми, които проследяват поставянето на нов рекорд или премиера по правило се придържат към простичък линеен разказ за конкретните стъпки към успеха, филми като “НеРеално” (САЩ, 2015) преставляват увлекателна смесица между реалност и фантазия, между сатира и притча, мечта и авантюра. Краткият филм е едно отлично напомняне за това колко е важно да се отдадем на приключения, които ни правят щастливи, изпълнени с възторг и енергия.


Наградата на публиката за пълнометражен филм, донякъде изненадващо, бе дадена на филма “Нежигосан” (САЩ, 2015). За да привлекат внимание към неободимостта за по-добра защита на дивите коне в югозападните щати, четирима младежи решават да предприемат дълго и рисковано пътешествие от Мексико до Канада. По пътя си те не само откриват красотата на тази земя, но и научават важни житейски уроци, справят се със низ от проблеми, и естествено, не пропускат някоя и друга възможност за грубовати шеги и закачки. Тази смесица от хумор, мъдрост и изпитания на фона на красотата на внушителни скали, каньони и пустини спечелват сърцата – и наградата на публиката.

Във всеки филм, посветен на изпитание и успех в екстремните спортове, природата присъства неизбежно, и красотата на откритите пространства прибавя към посланието и въздействието на историята. Но значителен брой филми, включени във фестивала, избират за фокус природата – красотата й, деликатният баланс на системите, въздействието на човека върху й, експлоатацията на природните ресурси, промените, които засягат живия свят, включително хората: традиционните общества и култури. Някои от филмите отразяват по по-интимен начин връзката ни със земята, начина, по който природата ни променя, учи, лекува.


Наградата за най-добър кратък планински филм е дадена точно на такава история, пропита с носталгия и лирицизъм. “Важните места” (САЩ, 2015) е донякъде разказ за баща и син, които тръгват заедно по река Колорадо, тъй както са правили преди години, и това пътешествие им припомня за споделените приключения и радости, красотата на каньони и скали, неизменната стойност на “важните места”.


Посланието на друг награден филм (награда в категорията “Планинска среда и история”) – “Присъдата на Хадуин” (Канада, 2015) е много по-директно и открито: индустриалната експлоатация на природните ресурси унищожава невъзвратимо земята и горите на Канада и трябва да бъде спряно на всяка цена. Някои от методите за борба, приложени от централния герой Грант Хадуин, са толкова крайни, че му навличат гнева дори на хората, чиито интереси той се опитва да защити. Филмът, отлично балансиращ между драма и документалност, улавя прецизно вулканичният темперамент на радикалния природозащитник и страстната му любов към планетата.

Специалното споменаване на журито е признание за още един филм, показващ конфликтите около безотговорната експлоатация на природните ресурси: “Натрупване” (САЩ, 2015) разглежда конфликтът около въглищна мина в Апалачия и травмите, които индустрията нанася както на хората, така и на природата.

Xboundary
Близък по съдържание и проблематика е и на филма “Х – граница” (САЩ, 2015): когато река в Канада на границата с Аляска е замърсена от отпадъчни продукти на мина, политическите граници не могат да спрат разпространението на токсични продукти и всички са засегнати.

Jumbo Wild
Още един филм, чийто конфликт се развива в западната част на Канада – “Дивият Джъмбо” (САЩ, 2015) – преставлява откровен документ на дългогодишната битка между строителен мангнат и хората, живеещи в района на долината Джъмбо. Максимално обективна, камерата запечатва енергията и убежденията на всички участници в конфликта, но историята неизбежно води до разбирането за важността на защитените райони, за запазването на отворени пространства, в които дивите животни могат да оцелеят необезпокоявани от човешки дейности.

Nature: The Last Orangutan Eden
Още един опит за защита на дивите животни – този път от другата странан на планетата – е показан в “Последния рай за орангутани” (САЩ, 2015)

Камерата следва еколога Крис Морган в усилията му за изучаване и рехабилитиране на млади орангутани, чиито родители за били убити от ловци или поради лакомията на компании, унищожаващи джунглата за да отворят място за палмови плантации. Филмът добива още по-драматично звучене в светлината на последните новини от района – масови горски пожари, разпалени от тези, които гледат на земята като на стока, предназначена единствено за извличане на печалби.

Промените в климата, динамиката между планетата и хората, разнообразието в културите по света – това са теми, които сме свикнали да очакваме във фестивали като този в Банф. И действително, няколко филма отделят внимание на импакта на глобализацията и индустриализацията върху традиционните общества, загубата на обичаи и поминък.

“Шерпа”

Филмът “Шерпа” (Австралия, 2015) печели наградата за “планинска култура” с откровения поглед към живота във високата планина – както изпитанията, с които се сблъскват шерпите в трудната им работа, така и проблемите в района на Еверест, предизвикани от изключителното комерсиализиране на изкачването на най-високия връх.

“Кейлих” – още един филм, посветен на традиции, застрашени от изчезване, печели награда – този път за “креативно превъзходство”:

“Кейлих” (Великобритания, 2014) запечатва моменти от живота и житейската философия на Мораг, 86-годишна жена, която се занимава с отглеждане на животни в обрулените от вятъра ливади на остров Харис. Тя е една от последните продължители на тази традиция и съзнанието за изгубената практика прави дните й на острова още по-самотни.

От Уганда до Индонезия, още два филма регистрират проблемите, идващи с индустриализацията и глобализацията и с това – унищожаването на традиционните култури и традиционния начин на живот – “Джума от Итанда” (САЩ, 2015) и “Ловците в южните морета” (Великобритания, 2015)

taiga
В “Тайга” (Франция, 2014) камерата следва сезонните миграции на група номади в планините на Монголия, техния традиционен начин на живот и разбиранията им за динамиката във взаимоотношенията между хората и животните – питомни и диви. И тук отново прозвучава безпокойството на водача на клана, че традиционният начин на живот ще изчезне заедно с хората от неговото поколение.

Mile for Mile
Два вълнуващи филма – “Джо” (САЩ, 2015) и “Миля за миля” (САЩ, 2015)- показват хора, посветили време и усилия на различни инициативи за защита на природата:

Фотографът от “Нашънъл Джиографик” Джо Рийс прекарва дни и нощи в заснимане на диви животни – усилие, което допринася към обособяването на миграционни коридори, важни за оцеляването на застрашени животински видове.

В “Миля за миля” трима ултра-бегачи прекосяват новооткрития природен парк Патагония в Чили, пробягвайки 170 км, за да привлекат вниманието на обществеността към необходимостта от защита на уникалната природа в района.

K2- Touching the Sky
K2- Touching the Sky

Във време, когато стремежът за постижения – в реалността и в изкуството – често се свежда до изкуствен блясък и неоправдано консуматорство, документалните филми, посветени на такива значими теми като защита на природата и преодоляването на трудности в екстремните спортове ни дават пример за истински героизъм и всеотдайност, окуражават ни да вървим упорито нагоре и да търсим истински ценности. В това се състои и приноса на фестивали като този в Банф, а и на тези, състояли се наскоро в Банско и в София.

Някои от филмите, включени в официалната селекция на Филмовия Фестивал в Банф, участваха и в Банско Филм Фестивал 2015 –

“Юрек”, “Цитаделата”, “К-2 – да докоснеш небето”, “НеРеално”, “Към светлината” и “Първо изкачване на Източен Кунянг Чиш”

Почитателите ще могат да видят избрани филми и по време на световното турне на Банф Фестивал през 2016 – в София на 23 и 24 февруари 2016.

Но за любовта към природата и търсенето на тръпка няма ограничения във времето и пространството: всеки ден е добър за приключения!

Banff

Още за Banff:
Кинофестивалът Banff пристига в София
Banff: Наградените филми
Banff: Екстремните постижения
Banff: Непознатите райони на планетата

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.