Banff: Екстремните постижения

0
 

Сподели

Shares

Боряна Кунева, известна повече като Бони „Лавината“ е български журналист и пътешественик, компулсивен фотограф, обсесивен читател и природозащитник. От 15 години тя живее в САЩ и не спира да опознава света около себе си. Едно от местата с цялата му наелектризираща енергия, вдъхновяващи личности и истории, което тя успя да посети през изминалата година, беше филмовият фестивал в Банф, Канада.

За да се докоснем и ние до това събитие, събрало толкова много приключения, каузи и емоции на едно място, „Лавината“ реши да разкаже за нас, кои са били нещата, които са я впечатлили най-силно. И така, директно от Канада в България – ето ги и основните акценти от големия международен фестивал с четири десетилетия история зад гърба си, разделени в четири отделни статии на сайта на 360mag.

A Line Across The Sky
A Line Across The Sky

Филмовият фестивал в Банф, Канада, е един от най-старите и утвърдените в категорията за документални филми, посветени на природата и екстремните спортове. С последното си издание, през 2015 година, фестивалът празнува 40 години от създаването си, и програмата му беше подобаващо сериозна: над 90 филма в специалната селекция, с награди в 14 категории, 139 планинарски книги и пътеводители, включени в съпътстващия фестивал на книгата, 26 от тях в списъка за награди в 6 категории. Към това са прибавени срещи със забележителни гости – атлети, филмови дейци, писатели, организирани са презентации, изложби, семинари, изложение на спортни продукти и туристически оферти, които разпалват въображението почти така, както и филмите за непознати земи.

След като ви представихме част от отличените филми, е време да обърнем внимание и на няколко заглавия от официалната селекция, които показват усилията на забележителни атлети да поставят нови рекорди в различни екстремни спортове:

“През ледовете”


Във филма “През ледовете” (Австрия, 2013) двама скиори да прекосяват Гренландия от юг на север, изминавайки 2300 километра, и регистрирайки нов световен рекорд за най дълго разстояние изминато на ски за 24 часа (не без помощта на вятър в платната)

„82 върха“

Ули Щек
Снимка: ukclimbing.com

Във “82 върха“ (Швейцария, 2015) непобедимият Ули Щек – “швейцарската машина” – си поставя за цел да изкачи всичките 82 върха над 4000 метра в Алпите за максимално кратко време и успява в рамките на 62 дена, въпреки възникналите проблеми и травми.

“Към светлината”

Into the Light
Във филма “Към светлината” (Австрия, 2014)– двамата атлети Крис Шарма и Щтефан Гловач пътуват до втората по големина пещера в света, Маджлис ал Джин в Оман, поставяйки си за цел да я изкатерят по оригинален и сложен път.

“Без образ”

Without an Image
“Без образ” (САЩ, 2015) документира успеха на алпиниста Майк Либеки, който прави успешна премиера на връх в Авганистан, въпреки сложната политическа обстановка и липса на услуги.

“Първо изкачване на Източен Кунянг Чиш”

Филмът “Първо изкачване на Източен Кунянг Чиш” (Италия, 2014) също така показва успеха на трима млади австрийски алпинисти в премиера на трудно достъпен връх в Каракорум.

В категорията за атлетически постижения е интересно и женското присъствие:

“С каяк покрай Алеутските острови”

Kayaking the Aleutians
Във филма “С каяк покрай Алеутските острови” (Великобритания, 2015) виждаме две амбициозни жени в успешния им опит да изминат значително разстояние на каяк в студените арктически води покрай Алеутите, често в дъжд, вятър и мъгла и въпреки всичко, да пристигнат навреме за самолетния си полет.

“Скоростно изкачване – жени”

“Скоростно изкачване – жени” (САЩ, 2015) показва още едно женско постижение – Майан Смит – Гобат и Либи Саутър си поставят за цел да подобрят рекорда за бързо изкачване на легендарния “нос” на Ел Капитан в долината Йосемити, Калифорния.

Sherpa
Sherpa

Във време, когато стремежът за постижения – в реалността и в изкуството – често се свежда до изкуствен блясък и неоправдано консуматорство, документалните филми, посветени на такива значими теми като защита на природата и преодоляването на трудности в екстремните спортове ни дават пример за истински героизъм и всеотдайност, окуражават ни да вървим упорито нагоре и да търсим истински ценности. В това се състои и приноса на фестивали като този в Банф, а и на тези, състояли се наскоро в Банско и в София.

Някои от филмите, включени в официалната селекция на Филмовия Фестивал в Банф, участваха и в Банско Филм Фестивал 2015 –

“Юрек”, “Цитаделата”, “К-2 – да докоснеш небето”, “НеРеално”, “Към светлината” и “Първо изкачване на Източен Кунянг Чиш”

Почитателите ще могат да видят избрани филми и по време на световното турне на Банф Фестивал през 2016 – в София на 23 и 24 февруари 2016.

Но за любовта към природата и търсенето на тръпка няма ограничения във времето и пространството: всеки ден е добър за приключения!

Още за Banff:

Кинофестивалът Banff пристига в София
Banff: Наградените филми
Banff: Кратки, но радикални
Banff: Непознатите райони на планетата

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.