Banff: Наградените филми

0
 

Сподели

Shares

Боряна Кунева, известна повече като Бони „Лавината“ (прякор, получен съвсем заслужено след близка среща с тонове снежна маса) е български журналист и пътешественик, компулсивен фотограф, обсесивен читател и природозащитник. От 15 години тя живее в САЩ и не спира да опознава света около себе си. Едно от местата с цялата му енергия, вдъхновяващи личности и истории, което тя успя да посети през изминалата година, беше филмовият фестивал в Банф, Канада.

Както разказа след фестивала Бони: „Бях изключително щастлива да посетя фестивала – при това на забележителната 40 годишнина от създаването му! Срещите с хора, посветени на защита на природата и на екстремните спортове, бяха изключително вдъхновяващи; атмосферата беше наелектрезирана с енергията на хора, които споделят сходна обич и интереси.“

За да се докоснем и ние до това събитие, събрало толкова много приключения, каузи и емоции на едно място, „Лавината“ реши да разкаже за нас, кои са били нещата, които са я впечатлили най-силно. И така, директно от Канада в България – ето ги и основните акценти от големия международен фестивал с четири десетилетия история зад гърба си, разделени в четири отделни статии на сайта на 360mag.

Banff

Филмовият фестивал в Банф, Канада, е един от най-старите и утвърдените в категорията за документални филми, посветени на природата и екстремните спортове. С последното си издание, през 2015 година, фестивалът празнува 40 години от създаването си, и програмата му беше подобаващо сериозна: над 90 филма в специалната селекция, с награди в 14 категории, 139 планинарски книги и пътеводители, включени в съпътстващия фестивал на книгата, 26 от тях в списъка за награди в 6 категории. Към това са прибавени срещи със забележителни гости – атлети, филмови дейци, писатели, организирани са презентации, изложби, семинари, изложение на спортни продукти и туристически оферти, които разпалват въображението почти така, както и филмите за непознати земи.

Разбира се, сухото изброяване на имена и цифри по никакъв начин не отразява магията на момента, енергията, генерирана вътре, в Културния Център на Банф, където 12-14 часа дневно се показват планинарски филми в няколко препълнени зали с повече от 1200 места и отвън, където хората се тълпят около палатки, екипировките или постери, включват се във фотографски семинари, екскурзии с алпинисти и скиори, или просто се събират и разговарят, а вечер се застояват пред лагерните огньове или танцуват, когато местните рок групи “загряват” публиката с енергични парчета от последните четири десетилетия. Естествено, не успявам да бъда навсякъде, но поне добре уплътнявам времето си: 54 филма, 10 презентации на нови книги, множество интервюта и разговори, нови приятели и много въодушевление.

Създаден за да окуражи точно тази възможност за срещи и обмен на идеи, фестивалът в Банф показва филми, посветени на две основни теми: природа и постижения в екстремните спортове. Тези направления се очертават и в селекцията, и при определянето на наградите тази година, разделени по равно между филми, посветени на опазване на природата и тези, показващи атлетични успехи.

Наградата за приключения и Голямата награда са дадени – съвсем заслужено – на филма “Великата самота”(САЩ, 2015)

Продукцията се отличава с отлична режисура, задълбочен психологизъм и откровеност, която позволява на зрителите да се почувстват близки с централния герой, Ланс Макий – и да “залагат” за него, още преди да е победил в надбягването със кучешки впрягове през 1800 километра лед и студ, от Анкоридж до Нома, Аляска. Накратко, “Великата самота” е историята на един мъж, който неочаквано за всички печели състезание. Всъщност, победата му е – както често се налага – преди всичко победа над собствените слабости и проблеми: травмата на израстване без родителска грижа, бедност, пристрастяване към алкохол и наркотици, рак на гърлото, развод и нападки от завистници, които считат победата му за случайна. Ланс достига първи до финала и през следващите три години, което не само отхвърля съмненията, поставя рекорд по брой на победите, но и вдъхновява младите да продължат традицията на състезания с кучешки впрягове.

“Линия през небето”

Наградата за най-добър филм свързан с алпинизма, отива там, където участват двама от най-популярните американски катерачи: Томи Колдуел и Алекс Хонолд. “Линия през небето” (САЩ, 2015) проследява смелата идеяна двамата да се изкатерят по дължината на Фиц Рой – един от най- легендарните зъбери, захапали небесата над Патагония. Зрителите научават за подготовката на двамата алпинисти, за нарасналото чувство за отговорност на Колдуел към съпругата му и новородения му син, донякъде в конфликт с желанието да продължи рисковани премиери. Филмовият метраж, заснет от самите алпинисти, ни дава възможност да проследим траверса на Фиц Рой буквално метър по метър, да съпреживеем опасността, но и невероятни гледки през деня, звездните небеса в нощта дори да чуем неизбежните шеги и закачки между катерачите, известни с насмешливото си отношение към опасностите. Накрая, когато катерачите слизат от ръба живи и здрави и тръгват надолу към града, ние си отдъхваме, готови да признаем, че успешното завръщане заслужава да се счита също тъй за постижение.

“Гонейки Ниагара”

Наградата за планинарски спортове е спечелена от филм за екстремни спускания с каяк по водопади. “Гонейки Ниагара” (САЩ, 2015) проследява смелия план на Рафа Ортиц да “преследва” един от най-популярните водопади в света. Но подготовката му се превръща в тригодишно пътешествие от Мексико до Канада, а постижението му се оказва не това, което е било планирано: понякога отказът от успех се оказва най-голямата победа.

СНЕЖНИ ФИЛМИ

Когато фестивал с фокус върху екстремните спортове се провежда в ски курорт, акцентът върху зимните спортове е не само очакван, но и неизбежен: един от фестивалните дни е посветен изцяло на “снежни” филми. Има и специална награда за тях – награда “зимни спортове”, тази година присъдена на филм, който отлично би могъл да спечели и в категория “най-луда идея за фотография”.

“Затъмнение”


“Затъмнение” (Канада, 2015) показва усилията на фотографа Рубен Краб да улови (почти) неуловимото: да заснеме силует на скиор открояващ се на фона на слънчево затъмнение. Идеята е новаторска и дръзка, но след въпроса “какво”, следва “къде” и “как” – и търсенето на отговори дава материал за филма. Въпреки сериозните препятствия, усилията на екипа завършват с успех, а на всеки, който пита “защо”, се намира поне един да отговори “а защо не?”

“Операция Мофат”

(Великобритания, 2015) – един от двата филма, който е избран за специално споменаване на журито

Operation MoffattГуен Мофат, първата жена – планински водач във Великобритания, е известна с бунтарството си в поне няколко насоки: тя разбива стереотипите за алпинизма като мъжки спорт, за това, какво поведение се очаква от жена и дори за това как се катери … без обувки! 91 години след раждането на прочутата алпинистка, две млади последователки повтарят някои от туровете й (също така боси), и заснимат серия от интервюта, в които възрастната жена размишлява за житейския си път, коментира авантюрите си и уверено заявява: “Не съжалявам за нищо!”

“Духът на камъка”

Още един прочут босоног катерач от по-старото поколение – Бернд Арнолд – е в центъра на ретроспективния филм “Духът на камъка” (САЩ, 2014) В размислите си за изминатия житейски път и поеманите рискове, алпинистът подчертава важното значение на себеконтрола и пълното присъствие в настоящия момент – само така могат да бъдат надмогнати страховете и смъртта.

Още няколко портрета на известни алпинисти са в центъра на два филма, идващи от Полша – и двата все с горчивия привкус на смъртта:

“К2 – докосвайки небето”

“К2 – докосвайки небето” (Полша, 2015) заслужено получи наградата за най-добър пълнометражен планинарски филм с необичайния си поглед към мечтите за високи върхове, рисковете и жертвите, поемани при изкачването им, както и цената, която плащат за тази мечта не само алпинистите, но и техните семейства. Режисьорката на филма организира изкачване в района на К2 на необичайна група хора: пораснали деца на алпинисти, загинали по време на “черното лято на К2” през 1986, когато 13 от 27 алпинисти тръгнали към върха, никога не се завръщат у дома при децата си.

“Юрек”

“Юрек” (Полша, 2015) е също така качествен филм, посветен на един от най-забележителните хора в историята на алпинизма: Йержи Кукучка, един от малкото катерачи, достигнали върха на 14-те осемхилядника. Към трудните обстоятелства на неговите изкачвания – зимни премиери и нови, технически трудни подходи – се прибавят и проблемите на алпинистите отвъд “желязната завеса”: липса на достъп до необходимата екипировка, лошо финансиране и ограничения в свобода на пътуване. Успехите на поския алпинист при тези трудни обстоятелства още по-ясно подчертават силата на волята и таланта на Юрек.

„Меру“

Един от очакваните с най-голямо нетърпение филми – „Меру“ (САЩ, 2015) проследява титаничните усилия на трима забележителни алпинисти: Джими Чин, Конрад Анкър и Ренан Озтюрк при изкачването на един от най-трудните ръбове – зъберът “Перка на акула” в Меру, Индия. Освен предизвикателствата на терена и времето, филмът разкрива и други важни моменти от живота на катерачите – дълбокото приятелство, което ги свързва, чувството за лоялност и отговорност както един към друг, така и към близките. “Меру” е не само възхвала на човешкия устрем нагоре, но и открит поглед към душевността на хора с необичайни способности.

The Great Alone
The Great Alone

Във време, когато стремежът за постижения – в реалността и в изкуството – често се свежда до изкуствен блясък и неоправдано консуматорство, документалните филми, посветени на такива значими теми като защита на природата и преодоляването на трудности в екстремните спортове ни дават пример за истински героизъм и всеотдайност, окуражават ни да вървим упорито нагоре и да търсим истински ценности. В това се състои и приноса на фестивали като този в Банф, а и на тези, състояли се наскоро в Банско и в София.

Някои от филмите, включени в официалната селекция на Филмовия Фестивал в Банф, участваха и в Банско Филм Фестивал 2015 –

“Юрек”, “Цитаделата”, “К-2 – да докоснеш небето”, “НеРеално”, “Към светлината” и “Първо изкачване на Източен Кунянг Чиш”

Почитателите ще могат да видят избрани филми и по време на световното турне на Банф Фестивал през 2016 – в София на 23 и 24 февруари 2016.

Но за любовта към природата и търсенето на тръпка няма ограничения във времето и пространството: всеки ден е добър за приключения!

Chasing Niagara
Chasing Niagara

Още за Banff:

Кинофестивалът Banff пристига в София
Banff: Екстремните постижения
Banff: Кратки, но радикални
Banff: Непознатите райони на планетата

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.