2 х 360 км: фрийстайл и фрийрайд

0
 

Сподели

Shares

Завъртяхме се на 360 и се огледахме наоколо в търсене на добри и сравнително непознати спотове за фрийрайд и фрийстайл на 720 км от България (това, за да улесним сметките, е точно 2х360 км). Не че тук нещо ни липсва, но какво лошо има в разнообразието, и какво по-хубаво от това да се дигнете с приятелите и да запалите колата за няколко дни на ново място. За да сме сигурни, че няма да сбъркаме с избора си, се консултирахме и с хората, които не пропускат ден в зимната планина и са повече от наясно къде какво става – Лозьо Димитров и Ристо от Stinky.

balia lac

Бъля лак, Румъния

Бъля лак е зимен курорт или по-скоро изолирано място в сърцето на Фъгъраш, най-високите планини в Южните Карпати. Районът е алпийски изглеждаща и много впечатляваща част от Румъния, разположена само на 65 км от град Сибиу и 500 км от София. През лятото е достъпен чрез асфалтов път Трансфъгъраш – исторически път, минаващ между най-високите върхове в Румъния и свързващ Трансилвания и Влахия, а през зимата – с кабинков лифт. Тази локация е перфектна за извънпистово каране, дали с лифта, или пък със сплитборд, ски с колани или с местните фрийрайдъри, които организират хели ски и бординг. Не е съвсем подходящ за начинаещи, но е с перфектни склонове и без много навалица. Няколкото хижи там работят целогодишно, а кабинковият лифт – от ноември до май. За карането там местен гид няма да ви е излишен, а най-подходящи са месеците февруари и март, след това също е приятно, но пудрата започва да се фирнова и да сляга.

Мястото е било домакин на доста фрийрайд и фрийстайл събития. Summer jib e легендарно състезание, обединяващо фрий ски и сноуборд, МТВ, скейт, ВМХ, мотокрос, конни каскади и др. Мнозина български карачи като Иво Андреев, Никола Плъков, Марио Беньо, Кирил Гъстев и други са били част от него като състезатели и шейпъри. Националната купа по фрийрайд на Румъния също се е провеждала на Бъля лак не веднъж, а през 2013 г. имаше и квалификация за световния фрийрайд тур, където първо място взе Борис Първанов.
Повече на ski-in-romania.com

Копаоник

Копаоник, Сърбия

Копаоник е най-големият сръбски курорт, разположен в централна Сърбия и по-точно в Сребърна планина, която е втората по височина след Стара планина. Сред териториите на курорта може да намерите всичко – от пистово до извънпистово и фрийстайл каране. От лесни до такива за професионалисти, всички писти са снабдени с оръдия за изкуствен сняг и предлагат перфектни условия. В централната част на курорта има и нощно каране. Фрийрайдът там е приятен и достъпен, благодарение на многото лифтове – при паднал сняг винаги има къде да отидеш, а терените са предимно безопасни и все пак не скучно равни. Инфраструктурата е интересна, централната сграда-хотел предлага всичко на едно място и не е трудно да се ориентираш от стаята до пистата и от пистата до дискотеката, защото всичко е там.

Що се отнася до фрийстайл, паркът отваря около януари, а уреди има и за напреднали, и за начинаещи. Не едно състезания са се провеждали в Копаоник – европейски купи в дисциплините слоупстайл и биг еър ски и борд, национални шампионати, спонсорски събития с гости от чужбина и прочие интересни мероприятия се случват всяка година в сръбския курорт. Сърбите, независимо от общоприетото мнение и схващанията, че се отнасят зле към българите, всъщност могат да са много гостоприемни и любезни. Е, и на Копаоник има и от другия вид, но ще срещнете предимно планински и усмихнати хора!
Повече на skijalistasrbije.rs

Маврово

Маврово, Македония

Маврово е едновременно национален парк, община, село, курорт и като цяло много приятно местенце в Македония. При наличие на достатъчно сняг пистите са перфектни, за жалост все още не са заснежени изкуствено и все пак са подходящи за начинаещи и напреднали. Нощното каране там е приятно, като осветените писти са няколко. Склоновете предлагат отлични опции за извънпистово каране, както в горната част на по открити терени, така и в долната част на курорта. В Маврово няма целосезонен сноупарк, но местните фрийстайлъри са организирали няколко национални и европейски купи в дисциплините биг еър и слоупстайл, които са донесли първи и други места на карачи от българските отбори.
Повече на skimavrovo.com

Улуда

Улуда, Турция

Улуда ски център в Турция е курорт с добри възможности както за фрийстайл, така и за фрийрайд. Намира се на 718 км от София в известната планина Олимп – мястото, откъдето боговете са гледали троянската война, на 2322 м н.в. и с 555 м денивелация. Пистите са общо 28 км, предимно за средно ниво карачи, но пък любителите на скоковете и рейловете ще могат да се насладят на парк, направен от Q-parks (австрийска фирма за сноупаркове) – наши познайници, които се справят доста добре в правенето на паркове. Благодарение на построения от тях парк в Улуда се провежда и първото слоупстайл състезание в Турция. Фрийрайдът там е доста примамлив и има от всичко – полета, гори, скали… а освен това лифтовете и хеликоптерите са на разположение. Снежната покривка в нормална зима достига 3 метра, а условията за каране са най-добри от края на януари до края на март.
Повече на skiingturkey.com

Калаврита

Калаврита, Гърция

Калаврита е малко градче в Южна Гърция, и по-точно в района Aechea на 758 м н.в. с население от 1800 човека. Намира се на 668 км от границата на Гърция с България. Мястото е приказно и е известно с това, че оттам минава теснолинейката на Гърция. Малкият курорт, който е на 17 км от градчето, носи неговото име – Kalavryta Ski Center, и разполага с два лифта, една паничка и една котва. Най-високата точка на курорта е 2341 м, като мястото е идеално за извънпистово каране с почти никакви гори – с единственото условие, че трябва да го правиш преди 12 часа, когато вече снегът става прекалено мокър. Курортът има и малък terrain park, дневните карти са по 25 евро, като ако някой от лифтовете не работи, цената им е 20 Евро. Мястото е страхотно и всичко те кара да се чувстваш уютно, особено когато си тръгваш и в едно от крайпътните заведения ти дават безплатно шот греяна ракия.
Повече на kalavrita-ski.gr

ВИЖ ОЩЕ: 2 х 360 км – писти и лифтове

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.