ЗИМНИ ГЕРОИ: Петър Димитров – Пешо Татула

0
 

Сподели

Shares

В серия от материали на 360mag.bg ще ви запознаем с някои от най-въздействащите родни зимни личности и техните разкази. На ред е Петър Димитров, по-известен като Пешо Татула, който разказва за зимата, падането и контузиите, и свободата, която дава планината

Пешо Татула
Фотограф: Яне Голев

НАЧАЛОТО

Как кучето ми Мичико ме дърпа с шейната. С мини ски съм почнал, едно време на Витоша ходехме с приятели.
Бях на 18, а мястото беше Добринище. Излизането от пистата никак не беше планирано, но пък се оказа интересно!

СЪЩИНАТА

Предпочитам карането с по-малка група, защото ако е по-голяма самото придвижване става по-трудно, с повече изчаквания. По-добре се чувствам извън курорта, защото е по-спокойно.

СВЕТЛАТА СТРАНА

Когато съм в планината, се отърсвам от градското напрежение. Чувствам се щастлив.
Усещане за свобода, спокойствие, невероятни пейзажи и преживявания. Красивите моменти са много и всички са запечатани дълбоко в мен.

ТЪМНАТА СТРАНА

Миналата година със сноукайта имах инцидент, когато отидохме веднъж да видим изгрева. Крилото ме вдигна и ме събори. Теренът рано сутринта беше много твърд. При падането си счупих ръката. Чувството държа дълго време. Отключи ми се инстинкт за самосъхранение. Трябваше за няколко месеца да се пазя. Но покрай приятели намерих ново увлечение – въртенето на огън, което можех да правя дори като раздвижване и рехабилитация.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

Страхът при мен се появява, когато не съм уверен и ми липсва психологическа сила. Бих прекрачил тези граници, за които ми стиска.

РИСКЪТ

Рискът е субективно усещане, което не определям в проценти. Когато преценя, че е прекалено голям за мен, бих се върнал. Мисля, че ми помага да се чувствам жив и без него не бих бил пълноценен. Рискът ме разрежда и ме зарежда.

Винаги си мисля, че опасностите грозят всеки и затова трябва да се преценява риска. Съобразявам се в дадената ситуациия дали да го поема или не. Например в Австрия тръгнахме да катерим склон. В един момент прецених, че снежната покривка е твърде несигурна. Тогава се отказах, така прецених, а имаше и забрана. Двамата приятели, с които бях, продължиха и бутнаха лавина. Имаха късмет, че дъската се отцепи, преди да се пуснат.

Петър Димитров - Пешо Татула
Фотограф: Яне Голев

ВИЖ ОЩЕ: Малка стъпка за човечеството, огромен скок за снегоходките – историята на надуваемите снегоходки Small Foot, чийто създател е Пешо Татула

ИЗПИТАНИЕТО

В Австрия карахме извън пистата и се озовахме на много стръмен и заледен участък. Там буквално висях с лице към склона, все едно висях хванат за перваза на прозорец. Важно е да запазиш самообладание и да мислиш трезво, за да се справиш.
При инцидента, който се случи с мен миналата година, разбрах, че в планината не трябва да се ходи сам.

Веднъж се натъкнах на момиче, което се беше ударило в дърво и не можеше да мръдне. Впоследствие се оказа, че нямаше нищо счупено, но явно шокът от сблъсъка е бил голям. Помогнах й да се измъкне. На всяка цена бих помогнал на някого, ако е изпаднал в нужда.

ИЗРАСТВАНЕТО

Хубаво е да има спортен дух и съревнование – това вдига нивото.

МЕЧТИТЕ

Не мечтая за точно определено място. Всяко ново място ме зарежда и има своя чар. Важно е да си с приятели, на които можеш да разчиташ.

ЦЕНАТА

Нашите са зависими от мен и когато се случи падането ми и контузията, повече мислех за тях, отколкото за себе си. Със сигурност близките ми се притесняват, особено след последния инцидент, но осъзнават, че това е важно за мен.
Цената зависи от теб самия. Ако имаш желание, винаги можеш да балансираш.

ЕКИПИРОВКАТА

Мисля, че за бордисти, надуваемите снегоходки са голямо предимство, защото са компактни и леки. Бих пробвал и сплитборд.
Не трябва да се прави компромис с екипировката. Е, може би мога да се лиша от MP3 плейъра си :)

ЗИМА / ЛЯТО

Зимата не ми идва никога в повече. Когато е студено, просто се настройвам за моментното. Съществува един уют през зимата. Когато навън е студено, а аз съм в хижата с приятели, уникалното настроение.

Лятото – море, пясък, планина, гора – всичко сред природата ми харесва. Това е най-великото „зарядно” за човека, но повечето от нас не го осъзнават.

ИЗВЪН СКИТЕ

Марката за алтернативни дрехи Any Exit и снегоходките Small foot. Имам и студио за татуировки. Много дини под една мишница стават.

Искам да имам деца, които да възпитам да уважават природата. А за спортовете те самите ще решат. Със сигурност като имаш деца, времето за забавления намалява, а отговорностите се увеличават, но е хубаво.

СЪВЕТЪТ

Да бъдем по-добри и съпричестни към хората и отговорни към природата. Пожелавам на всички много сняг, каране и незабравими моменти.

ВИЖ ОЩЕ: Всички ЗИМНИ ГЕРОИ ще намерите тук

Тринадесет от най-зимните хора, чийто дробове са пълни с планински въздух, а сърцата им туптят с ритъма на падащия сняг, бяха водеща тема на брой Зима 2014 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас, и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Зима 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.