Къде е ключът от Космическата врата?

0
 

Сподели

Shares

„- Бързо, дай противогаза, пише че изтича радиация!
– Ама какъв е кода за шкафа на космическата база?
– Б*х го тоя код, давай противогаза!
– Влезе извънземно с поялник. Ей сега я загазихме…“

GameLine
Създателите на GameLine – Димитър, Ирена и Борислав

Колкото и да не е за вярване, всеки може да се окаже част от подобен диалог. При това не в някой психодиспансер, а с приятели, в София. Удоволствието да го причиняват на хората е на създателите на GameLine. Поименно това са Ирена Кирова, Борислав Георгиев и Димитър Иванов. На тях през лятото на 2015 г. спонтанно, както обикновено им се случва, им хрумва идеята да оживят любимата си игра „Стар гейт“, като я превърнат в сюжет за ескейп стая (стая-игра, пълна с интерактивни пъзели, които ви предизвикват да намерите начин да избягате от нея за опредено време, като всяка разрешена загадка е стъпка към бягството). Мястото е наречено „Космическата врата“ и беше открито официално на 4 декември.

GameLine

За да стигнат до първата си стая-игра обаче, хората от GameLine са натрупали доста опит в забавляването на себе си и останалите. Те стоят зад приключенския детски парк „Коколандия“ в Борисова градина в София. Освен това имат и фирма за аниматори, с които правят не само стандартните програми, но нещо, за което казват: „Внимавай какво ще си пожелаеш за рождения ден, защото не знаеш какво ще ти се случи!“ Колкото и заплашително да звучи, всъщност става въпрос за изненади за рожденици, които добронамерените им приятели им организират. Всеки път сценарият е различен, като досега е имало мними арести от полицията, спасителни акции в пещери, където са скрити гостите с торта и балони, и какво ли още не.

Колкото и да са изобретателни и добре организирани с тези изненади обаче, от много време ги сърбят ръцете да се захванат с нещо, с което да започнат да правят анимацията на друго ниво. Докато се чудят дали да се развихрят в стил Агата Кристи като затварят групи хора в къщи и им дават различни роли в търсене разплитането на загадка, започват да се появяват „стаите“. Това са т.нар. „real-life room escape games“, при които заключват в помещение отбор играчи, които имат определено време, за да разрешат поредица от задачи и да излязат. Веднага, след като научават за тези стаи, които за пръв път се появяват в Силиконовата долина в Щатите през 2006 г., но бързо набират популярност и в България от 2014 г. насам, разбират, че точно това им се прави.

Бързо се събира екип от тримата души, започват да проучват и планират. Не им трябва много време, за да направят първата стая – „Космическата врата“. За нейната тема и тримата са единодушни – „Стар гейт“ е любимата им игра и искат да вкарат духа й в стаята. Извънземни, космическа станция, преминаваме в друга вселена – всичко намира място в идеята, която тримата разгръщат. Изоставената космическа база на „Стар гейт“ влиза в сюжета на играта и те се развихрят със загадките и уловките в нея. Хората, които влизат в стаята, са в ролята на екипа, който е изпратен в разрушената база, за да спаси Земята. Те трябва да съберат поредица от кодове, за да успеят да преминат през „Космическата врата“ и да изпълнят успешно мисията си.

GameLine

Скоро след като първата стая е готова и хората започват да я посещават, тримата се захващат да работят и върху втората, която е в същата сграда. Междувременно „Космическата врата“ се развива непрекъснато. „Ако дойдете след месец в нея, тя сигурно ще бъде коренно различна, ще са сменени много неща“ – разказват създателите на стаята. Тя вече има две нива и така почти всеки, който се справи с първата мисля, е любопитен да провери дали ще успее и с втората.

„Ако дойдеш веднъж, това не значи, че не може да повториш. Дори и да си мислиш, че вече знаеш всички кодове, това съвсем не е така. Когато дойдеш втори път, ти ще имаш съвсем различна мисия и отново ще бъде интересно и непредсказуемо. Освен входната врата, всичко е различно.“ – допълват от GameLine за стаята. В „Космическата врата“ реално се помещават две различни игри, които са на еднаква тематика. Какво ще има във втората стая обаче, създателите й още не искат да издават. Засега казват само, че тя ще бъде много различна.

„Искаме да се развиваме непрекъснато, да има нови и нови промени, за да сме в крак с времето и да можем да изненадваме хората и да им даваме това, от което имат нужда чрез стаята. Това е нов вид забавление, което трябва непрекъснато да се развива.“

Групите, които влизат в стаята, която вече работи, могат да бъдат от двама от 5-6 души. Най-младите е препоръчително да бъдат поне на 12 години и ако са по-малки да са с придружител. „Част от задачите са по-сложни и колкото и опит с компютърните игри да имат децата, за част от мисиите ще им е от полза помощта на по-възрастен човек.“ – поясняват от GameLine. За „Космическата врата“ не са нужни много знания, а да мислиш логически. Понякога можеш дори сам да се изненадаш, при това приятно, от хода на мисълта си и асоциациите, които тя прави. Затова и житейският опит е от ползва в тези стаи-игри. „Не е нужно да познаваш планетите и да си научил много за космоса, за да участваш в нашата игра“ – казват от GameLine. Добре е обаче да не се шашкаш излишно, ако срещнеш извънземно с поялник в тъмното – бихме добавили ние.

GameLine

Освен, че кара мислите ти да препускат и да търсиш логиката във всичко, играта е пълна и с изненади. Затова и още на входа й пише „Очаквай неочакваното!“. Постоянното променяне на игрите добавя непредвидимост дори за тези, които вече са били в GameLine. „Ако дойдете след няколко дни, вероятно ще се натъкнете и на още изненади.“ – допълват създателите на стаята.

Времето, за което всяка група трябва да изпълни спасителната си мисия в „Космическата врата“, е еднакво за всички – точно 60 минути. След тяхното изтичане, играта приключва, независимо от това дали отборът се е справил или провалил. В случай на неуспех обаче, винаги има възможност да се запази нов час за реванш.

„Космическата врата“ се намира на улица Мечка 6 в София. След като сформирате своя отбор от 2 до 6 души, можете да си я резервирате заедно с всички загадки, които ви очакват вътре. Запазването става бързо и лесно онлайн, а повече за условията и идеята на самата стая можете да научите от сайта gameline.bg, както и от Facebook.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.