FRAGMENTS 2016 – най-яките линии

0
 

Сподели

Shares

На 30-и и 31-и януари Боровец посрещна едни от най-добрите родни и европейски райдъри за уникалното фрийстайл сноуборд състезание – Red Bull FRAGMENTS.

Red Bull Fragments 2016

– Момиче, момиче! Ей, дръпни се по-назад!
– Ама, аз снимам…
– Ще те отнесат, ти казвам, гледай ги как летят… Дръпни се оттам!

Изобщо не е лъжа, че летят – яхват борда, изстрелват се от първата секция и бясно надолу… Втора секция – директно през рейла или фино завъртане по тръбата, няколко пъти и през wallride-а, после към стълбите, масата или оградите в последната секция и докато си си взел дъх, те вече са профучали и се готвят за следващ рън.

Red Bull Fragments 2016

Форматът на състезанието, което се проведе за втора поредна година, е отворена Rail Jam сесия. Това означава, че всеки участник сам преценява кога, как и с колко трикове да впечатли публиката и журито, разчитайки само на уменията и въображението си. А въображение и умения, разбира се, не липсваха – вдъхновени от трасето и задвижвани от всеобщата еуфория (която пък беше подхранвана от свежата музика, напитките, слънцето и прекрасното време), райдърите показаха как точно се минава през оная трудна ограда и как точно се прави бекфлип и трансфер на 360°.

Red Bull Fragments 2016

„Трасето съчетава градския стил с планинския. Това всичкото нещо беше измислено от Кико Гъстев и от нас, другите шейпъри на Боровец. Помогна Марио Беньо и още много хора, които бяха включени в планирането и после в изграждането на трасето, което предлага много различни линии на каране. Те вече са индивидуални според всеки карач и това, което го привлича най-много. Доста добре се представиха българите вчера (в деня на квалификациите – бел.ред.), всички са живи и здрави, има класирали се, има доволни и мисля, че няма недоволни.” – сподели за 360° Лозьо Димитров.

30-и (събота) беше денят, в който се проведоха квалификациите. Тогава райдърите уловиха линиите пред погледите на звездното жури в състав: Марко Грилч, Карим Ел Рафи, Изток Суматич и Иван Иванов. Онези от тях пък, които се представиха най-добре, бяха класирани за финалите, които се проведоха на следващия ден – неделя.

Повече за първите емоции от FRAGMENTS, четете тук.

Red Bull Fragments 2016

Именно финалите бяха кулминационния момент на събитието. 25 от родните фрийстайлъри плюс още седем европейски атлета, специално поканени от Red Bull за събитието, дадоха всичко от себе си, за да докажат на журито и на публиката, че заслужават да спечелят големите награди. Още от първите минути на тренировката, която се проведе непосредствено преди самото състезание, триковете започнаха да „валят” един след друг, а атлетите – да летят, още по-впечатляващо.

Ето и какви впечатления сподели с нас, съдията Марко Грилч:

„Трасето е влудяващо тази година. То беше много добро и миналата година, а тази стана още по-добро и аз много го харесвам. Много е впечатляващо това, което наблюдавам – аз идвам тук от доста години и сега виждам как българските момчета наистина прогресират. Личи си, че карат много и, че нивото се вдига все по-високо и по-високо, така че, аз съм много доволен да видя това. Когато избираме финалистите, основно гледаме за това кой прави нещо специално и дали атлетът е последователен през ръновете си. За победител избираме онзи, който разцепи с нещо лудо. ”

Red Bull Fragments 2016

Големият победител на Red Bull FRAGMENTS 2016 стана норвежецът Ейрик Несе, а веднага след него се наредиха словенецът Жига Раковец и финландецът Алекси Пистанен.

Наградата за най-добър трик бе отсъдена на Jacco Bos, а Ейрик Несе взе и наградата в категорията „Най-креативна линия“.

Със специални награди бяха отличени и нашите момчета Борислав Стоянов – Бобчо и Симеон Митрев. Бобчо грабна отличието за ”Най-добър подрастващ карач”, а Симеон беше поканен от Марко Грилч да участва в един от неговите епизоди от action сериите Grilosodes. Специална награда от Карим Ел Рафи получи и Марио Беньо. Българският сноубордист беше поканен да кара с големите играчи на събитието Frontline Rail Jam в Стокхолм.

Red Bull Fragments 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.