Отвъд Критичната точка

0
 

Сподели

Shares

Критична точка

Да участваш в създаването на филм като „Критична точка 2“ е като да свириш в оркестър от ранга на Лондонската кралска филхармония или Виенския симфоничен оркестър, ако бъдеш музикант. Емилиян Колевски обаче е катерач, при това един от най-успешните българи в този спорт. Той имаше уникалния шанс да бъде поканен на снимките на касовия филм и заедно със звезди като Крис Шарма, Дейв Шулц и Александер Марджил да изпълнява някои от най-атрактивните сцени. Повече за катеренето и участието си в „Критична точка 2“ Емилиян разказа в ексклузивно интервю, което Любомир Попйорданов взе специално за 360°.

Емилиян Колевски. Снимка: Red Bull
Емилиян Колевски. Снимка: Red Bull

– Разкажи ни първо нещо за теб и твоя дебют в катеренето.
Започнах да се катеря в град Кюстендил. Човекът, който ме запали по катеренето е Стамен Станимиров-Стамбата. Без неговата намеса, в ученическите ми години, сега нямаше въобще да знам що е това катерене. През лятото на 2005 г. Стамбата ме мотивира и ми помогна да кандидатствам в НСА. Колелото се завъртя, започнах усилено да се катеря и пътувам. Благодаря ти Стамба! Мисля, че имам добри постижения и ниво. Катеренето е животът ми, работя като инструктор по катерене, треньор и съдия откривател.

Крис Шарма. Снимка: Red Bull
Крис Шарма. Снимка: Red Bull


-Как те избраха за участие във филма „Критична точка’2015“?

Много съм благодарен на Крис Шарма, който ми сподели, че ще участва. Оказа се, че продукцията все още търси един катерач-дубльор. Крис ми направи няколко бързи снимки с телефон, изпрати ги и режисьора ме одобри. Накратко явно имам добра карма и късмет.

По време на снимките на "Критична точка"– Крис подава идеята за сцена на катерачните снимки да бъде избрано едно отдалечено и непознато място като Salto del Angel. Ти какво си спомняш от първата си среща с водопада?
Тръгнахме от Канайма – това е най-близкото село до водопада – само на някакви си 4 часа път по реката с малка лодка. Виждаше се от далеч, беше наистина гигантски и впечатляващ. Огромен скален масив с височина 1000 м, от който се изсипваше мощна река. Имах шанса да го видя и от въздуха. Снимачният екип разполагаше с 3 хеликоптера, за да пренасят екипировка и хора до 3 различни снимачни локации насред джунглата. Част от сцените се снимаха от самия ръб, откъдето се излива водата на Angel Falls. От там в хубаво време се радвах може би на най-невероятна гледка в живота ми. Освен по въздух, единственият друг път до върха на скалата отнема около 10 дни ходене.

По време на снимките на "Критична точка"По време на снимките на "Критична точка"
„Критична точка“ във Венесуела

– Как се снимат сцени Big Wall на стена като тази?
Продукцията беше подбрала професионален поддържащ екип, включващ имена като Питър Крофт, Дейв Шулц и Александер Марджил. Подготовката преди всяка катерачна сцена е голяма – екипът разполагаше осигуровките, въжетата и камерите по стената, а от нас каскадьорите се изискваше единствено да се катерим атрактивно… като на филм. Снимането в горната част на водопада не беше лесно, тъй като често преминаваха облаци и видимостта беше не повече от 5 метра. При такива условия цялата работа спираше, защото повърхността на платото е цялото в дупки и пропасти и опасността да пропаднеш някъде е голяма.
Най-интересно беше изпълнението на каскадата, в която Юта и Боди падат от върха на водопада. Специално за тази сцена имаше други двама дубльора, които действително скочиха и направиха 60 метра свободно падане, при което се задейства специална осигурителна система да намали инерцията и спре падането. Каскадьорът бе омотал тялото си 3-4 пъти с осигурителното въже и докато падаше се въртеше през глава, за да се размотае. Честно казано, въпреки че имам опит с въжета и големи падания при катерене, тези каскадьори ме изумиха.

По време на снимките на "Критична точка"– Филмът съдръжа наелектризиращи сцени на въздушно соло катерене. Как оценяваш категорията на трудност на най –трудните пасажи? Колко души дублираха, колко човека бяхте в реализацията на този епизод?
Е, както казах, това е филм. Соло катерене в действителност нямаше – въжетата са скрити по-късно при монтажа на сцените. За трудност и категории ми е трудно да преценя, тъй като катерихме предимно отделни динамични пасажи, които са атрактивни за пред камера, но без съществена трудност. Дубльори за катерачните сцени бяхме Крис Шарма – в ролята на Юта, Дани Андрада – дублираше Боди, а аз бях Громет. Екипът, който работеше по снимките, само във Венесуела, беше повече от 100 души! Филмът, както знаете, е сниман на няколко континента и е ангажирал наистина огромно количество персонал и професионални спортисти от всяка област – сърфинг, сноубординг, мотокрос, скокове с уинг сют, каякинг, и др.
Относно катеренето във Венесуела, все пак мога да се похваля, че в дните в които нямаше снимки, с Крис и Дани открихме и изкатерихме много страхотни боулдъри. Нямаше време да проектираме нещо с голяма трудност, защото все пак бяхме на работа. Въпреки това, аз съм безкрайно доволен, че посетих и катерих на диви места, където никой със сигурност не се е катерил преди.

– Дани Андрада, Крис Шарма, кого пропускаме?
Питър Крофт също беше там, което много ме зарадва. Той е легенда в катеренето и все още продължава да катери доста сериозно.

Питър Крофт. Pallisades Alpine Rock Climbing Expedition
Питър Крофт. Pallisades Alpine Rock Climbing Expedition

– Нещо за лагерния живот в джунглата?
Изкарах 30 дни в джунглата (октомври-ноември 2014). Работна седмица се състои от 6 дни работа и 1 ден почивка. През работните дни ставахме в около 6:30 сутринта, закусвахме и след това от 8 до 16 часа се снимаха сцените. Вечер генераторите за ток спираха в 9 часа и всички си лягахме по палатките. В някои от дните се налагаше да изчакваме докато се позиционират камерите и въжетата, така имахме достатъчно време да изчистим някой нов боулдър и да го изкатерим, а това се случваше доста често. В почивния ден ходехме до Канайма, най-близкото до лагера село, на 30 минути с хеликоптер. Там всички наваксвахме с фейсбук, имейли и разговори. На нас с Дани Андрада най-любимото ни занимание беше да си пийваме фреш от папая. В селото беше обичайна гледка да се разхождат разни шарени папагали. Като изключим голямата влажност, лагерният живот не беше никак лош.

Венецуела, папагал

– Имаш ли твой кумир или гуру в катеренето, човек който те вдъхновява?

За мен Крис Шарма е безспорен гуру в катеренето. Човек от живота, който ме вдъхнивява е Франк Абагнейл-Младши, станал известен като фалшификатор в САЩ през 60-те години. Историята му е разказана във филма „Хвани ме, ако можеш“.

По време на снимките на "Критична точка"
По време на снимките на „Критична точка“

– Какво те кара да продължаваш да катериш?
Ами нямам логична причина… Кефи ме, чувствам се добре и щастлив, когато успявам да реализирам проектите си.

Емилиян Колевски
Емилиян Колевски по време на състезанието Red Bull Creepers

– За финал: какво следва?
Продължавам си с катеренето и проектите, които ме чакат. Ще наблегна на тренировките, докато изчакам зимата да премине. Следващата цел е пътуването до Южна Африка: искам да посетя Роклендс, надявам се този проект да се реализира през юли 2016 г. Отскоро имам свой малък бизнес с аксесоари за катерачи, продължавам участията си в ТВ реклами и ще се радвам отново да попадна в някой голям филм.

Специални благодарности към Любомир Попйорданов за интервюто, което направи за 360°.

По време на снимките на "Критична точка"

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.