Британският Mirror със статия за Боровец

0
 

Сподели

Shares

Една от най-известните и престижни британски медии, обявена за сайт на годината – „Mirror“, публикува статия за курорта Боровец. Заглавието, в превод на български е – „Българският ски курорт Боровец с перфектни цени за семейна почивка“. Неин автор е Алън Палмър, който разказва за престоя си в рилския курорт. Ето и целия текст на британеца, преведен на български:

Сноу бизнес: панорамен изглед от Боровец. Снимка: Mirror
Сноу бизнес: панорамен изглед от Боровец. Снимка: Mirror

Стягам бедра в опит да накарам ските си да следват плавните движения на моя ски инструктор Иван под гърмящата музика от плейъра му и за момент си мисля, че най-после ми се получава.

Като самоук скиор мога да се спусна от върха на пистата, макар и да изглеждам като гардероб, качен на две дъски. Но една седмица обучение с магьосника Иван изглади многобройните ми грешки и ми показа къде бъркам и как да се поправя.

Извод: Винаги избирай офертата с учител.

И няма по-добро място за учене на ски от Боровец. С ниските си цени и приятна атмосфера българският курорт струва само част от цената на събратята си от Франция и Италия, като предлага сравнително евтина опция за семейна почивка, съчетана с обучение по ски.

Все пак Боровец не е курорт за напреднали скиори, които търсят нови предизвикателства. За два-три дни вече сте овладели 58-те км. писти. Четирите къси черни писти могат в действителност да се определят като червени, а червените на места могат да бъдат и доста леки.

Въпреки това спускането между дърветата или по черните писти далеч от многолюдните зони за начинаещи също може да бъде забавно.

Иван Перниклиев, нашият гид и инструктор, ни освободи от всичко, което знаехме до този момент за карането и го изгради отново по един по-добър и бляскав начин. И, тъй като до този момент никой не ми беше обяснил нещата както трябва, това беше за мен истинско откровение.

За съжаление снегът дойде късно в България миналата зима, а нашето посещение беше в началото на сезона, когато някои писти бяха затворени, но все пак имаше достатъчно за всеки, който не е Франц Кламер.

Март, казва ми Иван, е най-добрият месец да почиваш в Боровец, защото тогава снегът е много, а небето е синьо.

Строг и взискателен учител: Алън и Иван. Снимка: Mirror
Строг и взискателен учител: Алън и Иван. Снимка: Mirror

За една седмица време минахме през целия репертоар на техники на каране, които вече не така младото ми тяло понякога се съпротивляваше да приеме. „Натисни малко“ каза Иван един ден опитвайки се да ме накара да размърдам бедра, но възрастта си казваше своето „не“. Въпреки това, след един след обяд мъки успях да постигна кратки ритмични завои.

Болката в краката беше разкъсваща, но блясъка в погледа и удовлетворението от новите ми умения беше по-силна от мъката.

Местата за почивка, храна и питие по пистите са много и определено значително по-евтини от където и да било в Алпите.

В очарователната Финална къща обядът излиза 22 лв. (£8.30) за две пълни купи пилешка супа, хляб и две големи бири. И има безплатен безжичен интернет, така че можете да качите във ФБ снимки от последните си подвизи напук на приятелите си, останали в дъждовната Англия.

За едноседмичния ни престой бяхме отседнали в хотел Рила, който се намира в подножието на главната писта, така че можете буквално да влезете със ските до рецепция.

От доста приличните стаи на хотела се открива гледка към пистите, която не е за подценяване.

Двата ресторанта на хотела успяваха без проблем да изхранят тълпата в пиковите часове, а храната, която се предлагаше, би задоволила и най-капризното хлапе с ребърца, различни видове пици, табуле с пържен лук, италианска паста и салати.

Но особено специална е зоната при рецепцията и лоби бара. Вечер там става приятно оживено от множеството хора, които релаксират след изморителен ден по пистите, сравнявайки травми и контузии и споделяйки емоциите от дена.
Родителите също могат да се отдадат спокойно на тази релаксираща атмосфера, докато децата са в залата за игри и забавления. А и пробвайте да намерите бира Гинес само за £2.50 в някой бар в Шамони.

През изминалото лято хотелът извърши сериозна реновация за качване в ниво. Нека се надяваме, че са успели да запазят атмосферата и оживлението.

 Спускане по пистата: ярко осветени писти за нощно каране. Снимка: Mirror
Спускане по пистата: ярко осветени писти за нощно каране. Снимка: Mirror

Навън, по-енергичните се възползват от ярко осветените писти и се радват на нощното каране. По-разумните си стоят на топло и уютно в бара.

Ако четете някои писания за Боровец, ще кажете, че ски курортът е побратим на Содом и Гомор. Но, вървейки по главната улица на този български курорт единственото, за което трябва да внимавате, е, да не се подхлъзнете.
Да, в града действително има стрийп клубове, което не е много приятно, но и никой не ви дърпа насила да влезете, така че всъщност изобщо не ги забелязвате.

Затова, нека не обръщаме внимание на негативните отзиви и да се фокусираме върху позитивните. В самия Боровец има цял куп оживени барове само на метри от хотела, които да се погрижат за онези, които все още имат сили след един ден изтощително каране.

Да, действително пред заведенията има викачи, които се стараят да ви изкушат с примамливи оферти, но те са приятелски настроени и в никакъв случай не са агресивни. И, като имате предвид, че в повечето барове предават английски футбол, не е трудно да се подадеш на изкушението.

Градът е и любимо място за здраво купонясване на британски туристи, но те просто допълват оживената атмосфера и е пълно с барове и ресторанти, където можеш да се запознаеш със симпатични местни хора без оглушителна музика.
Любимите ми са барът Черната овца – с много приятелска атмосфера и футбол, както и Снек Бар Джой (Snack Bar Joy), в който сервират прясна пица и местни деликатеси. Той е с перфектно местоположение да самите писти и можете направо да скочите в ски обувките. Но, ако все пак не можете да издържите още една вечер в бара, има много други неща за приятно изкарване на вечерта.

Само на цената на един лев можете да бумтите на снегомобил из околните гори. Това е супер забавно занимание, ако изключим факта, че накрая сте пропит от миризмата на дизелови изпарения.

Препоръчва се: барът на хотел Рила. Снимка: Mirror
Препоръчва се: барът на хотел Рила. Снимка: Mirror

Все пак, след тежък ден по пистите, най-добрият начин за отмора е в плувния басейн на хотел Рила. Особено популярни сред скиорите са двете джакузита, защото успокояват болката в измъчените им крайници с приятния масаж на топлите балончета.

Сауните и парната баня също са добро средство за възстановяване на болезнените стави и сухожилия, а когато имате нужда от един ден почивка от пистите, на разположение са набор от СПА процедури и масажи.

Курортът има големи планове за бъдещето, като отваряне на нови писти, макар и при задължителните еко ограничения, които ще донесат така нужните приходи за това място.

Ново ремонтираният хотел Рила, също така, ще бъде добро допълнение към развитието на курорта.

Ако планирате да заведете семейството си на ски почивка и не разполагате с бюджета на руски олигарх, то Боровец е мястото за вас.

Източник: Mirror.co.uk

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.