Равносметката за Еверест

0
 

Сподели

Shares
Експедиция до базовия лагер на Еверест
Снимка: Flyeastnepal

2015-а беше година, през която се случиха редица запомнящи се събития. Бяха подобрявани постижения, изкачвани върхове, пробягвани рекордни дистанции…

През 2015-а обаче се случи и една от най-големите трагедии в историята на най-голямата планина в света – земетресението в Непал. „Шапката на света” се разтресе с магнитут от 7.8 по скалата на Рихтер и това повлия значително както на животите на всички непалци, така и на икономиката на страната, която се крепи основно на туризма.

Снимки от лавината на Еверест
… и след лавината. Снимка: Elia Saikaly/6 Summits Challenge

ВИЖ ОЩЕ: Историята на смелата непалска планинска водачка, която прие за своя мисия да помогне на пострадалите в трагедията, можете да прочете тук.

2015-а е годината, в която Еверест не бе изкачен нито веднъж. Върхът остава недокоснат от човешка ръка за първи път от 1974-а насам. Причина за това е именно опустошителното земетресение. Макар че след първите трусове през април (през май Непал отново беше ударен от земетресение със сила 7.3 по Рихтер), правителството не забрани експедициите към най-високия осемхилядник, след вторичните трусове през май, изкачванията с комерсиална обаче цел бяха забранени.

Земетресението не само отне живота на над 8000 души и рани още повече от 21 000, разруши почти напълно столицата Катманду и срина много семейни къщи, но и предизвика масивна лавина, която разруши базовия лагер на Еверест. Тази лавина отне 24 човешки живота, което е най-големият брой загинали хора за един ден в историята на най-високата планина.

Снимки от лавината на Еверест
Снимка: Elia Saikaly/6 Summits Challenge

След земетресението, много оцелели и ранени хора останаха блокирани в базовия лагер на Еверест, защото пътят за Катманду бе разрушен. Евакуацията им обаче коства огромни усилия (и финансови ресурси), което отново повдигна темата за прекалената комерсиализация на експедициите към най-високия връх. Според мнозина, ако разрешения за изкачване не бяха издавани на толкова много хора и броят на загиналите и ранените в трагичния ден нямаше да бъде толкова висок. Макар това твърдение да е трудно доказуемо, през 2015 година непалското правителство прие нови закони и правила, ограничаващи до известна степен подвизите към върха.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.