Първо българско изкачване на Серо Торе!

0
 

Сподели

Shares
Серо Торе
Снимка: „Патагония 2015 – Опашката на дракона

Българската катерачна експедиция в Патагония успя! Голямото им постижение е дългоочакваното изкачване на легендарния връх Серо Торе (3128 м).

Опашката на дракона, Патагония
Снимка: „Патагония 2015 – Опашката на дракона

Четиримата катерачи Мартин Маровски, Руслан Вакрилов, Виктор Варошкин и Григор Вътев се отправиха към Патагония още на първи декември 2015. Със своята експедиция, наречена „Патагония 2015 – Опашката на дракона“, те си поставиха няколко цели, сред които централната кула от групата Торес дел Пайне и скалните игли в групата на Фиц Рой, но и едно от най-големите предизвикателства за всички катерачни експедиции в района – върха Серо Торе.

Серо Торе
Снимка: „Патагония 2015 – Опашката на дракона

До този момент Серо Торе нямаше българско изкачване, макар и не една експедиция с наши катерачи да се е отправяла към него. Предизвикателството при този връх, освен техническата трудност на самите маршрути, е в екстремните климатични условия в този отдалечен край на Южна Америка. Патагония е единствената тънка ивица земя на тази географска ширина и е почти постоянно брулена от ветровете на два океана, редовно достигащи скорост от над 200 км/ч. Това, заедно с близостта до Антарктида, прави местния климат изключително суров. Отрязъците с хубаво време рядко продължават повече от едно денонощие, затова и изкачванията са изключително трудно, трябва да се планират добре и изпълняват скоростно. Навръх Йордановден обаче нашата експедиция се възползва от прозорец с подходящо време и успя да осъществи първото българско изкачване на Серо Торе. Мартин Маровски, Руслан Вакрилов, Виктор Варошкин и Григор Вътев са достигнали върха в 16 ч. на шести януари местно време. Благодарение на Руслан, който снима филм за експедицията, вече можем да видим и снимки от самото изкачване.

Още снимки от изкачването можете да видите тук.

Серо Торе
Снимка: „Патагония 2015 – Опашката на дракона

„Всички сме добре. Продължаваме с другите ни цели – прокарване на премиерен български маршрут по една от сателитните скални игли Ел Мочо.“ – написаха момчетата, след като успешно слязоха от Серо Торе.

Повече за експедицията и участниците в нея можете да научите от тук.

Серо Торе
Снимка: „Патагония 2015 – Опашката на дракона

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.