Керван Сарай – кино за пътешественици

0
 

Сподели

Shares

Между 14 и 31 януари отново е време за кино-пътешествие. Тогава ще се проведе фестивалът Sofia MENAR, който е събрал в богатата си програма над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филма. По традиция, в нея е включена и специалната селекция „Керван Сарай“ с кино за пътешественици. Ще можем да видим четири филма за приключения из различни краища на света.

"Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко"
„Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко“

Едно от най-силните заглавия в „Керван Сарай 2016“ е филмът „Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко“. Той проследява живота на американската легенда в бягането Майка Тру, по-известен като Кабайо Бланко, и стремежа му да създаде ултрамаратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара. Майка Тру е единственият бял човек, допуснат сред мексиканското племе и превръщайки се в един от тях, иска да накара светът да чуе за тях. Така се поражда идеята за създаването на легендарния маратон в Медните каньони на Мексико, брилянтно описан от Кристофър Макдугъл в бестселъра му “Родени да тичат”.
Филмът ще има една прожекция – на 28 януари от 19 ч. в Дом на киното.

"По течението на река Карун"
„По течението на река Карун“

В програмата на „Керван Сарай 2016“ е включен и филмът „По течението на река Карун“. Той разказва историята на двама британски авантюристи, решили да се пътуват по най-дългата река на Иран – Карун. Тяхната цел е да се запознаят с културата и географията на тази слабопосещавана от туристи страна и заедно с това да изживеят незабравимо приключение.
Прожекциите на филма ще бъдат три:
20 януари от 20:30 ч. в Дом на киното
24 януари от 16:45 ч. в Културен център G8
28 януари от 18.30 ч. в Чешки център

"Споделена мечта"
„Споделена мечта“

Ще можем да видим и филма „Споделена мечта“. Той разказва историята на околосветското пътешествие с колела, което група приятели предприема. За три години ще трябва да изминат 54000 км, изпълнени с необичайни предизвикателства. От безводието на Атакама и Австралийската пустиня, до влагата на амазонската джунгла, сала по река Юкон, боливийско плато и планината Тян Шан при Киргизстан. Всичко това ше можем да видим във филма за мечтателите на две колела.
Прожекциите на филма по време на Sofia MENAR са четири:
16 януари от 20:30 ч. в Евро Синема
20 януари от 19 ч. в Чешки център
27 януари от 20:30 ч. в Дом на киното
30 януари от 20 ч. в Културен център G8

"По стъпките на Бога"
„По стъпките на Бога“

„По стъпките на Бога“ е четвъртото заглавие от програмата за пътешественици на Sofia MENAR. Филмът проследява едно дълго пешеходно пътуване с обща дължина 13 969 километра. Негов герой е католически свещеник, който решава да измине пеша пътя от родния си дом в Лихтенщайн до свещения град Йерусалим и обратно. Пътешествието му продължава 459 дни и преминава през 26 страни.
Филмът ще има две прожекции в София:
17 януари от 17 ч в Дом на киното
26 януари от 19:30 ч. в Културен център G8

Sofia MENAR

Прожекциите на филмите от Sofia MENAR ще бъдат в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къщата музей „Панчо Владигеров” в София. Повече за програмата на фестивала можете да научите от тук.

Sofia MENAR
„Шареният остров“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.