Кино-пътешествие из Близкия изток и Северна АфрикаДата на събитието: 14.01.2016
0

Сподели

0Shares
0 0

Sofia MENAR

Началото и на тази година ще бъде с кино-пътешествие. Става въпрос за фестивала Sofia MENAR, който стартира своето осмо издание на 14-и януари. Прожекциите на филми от Близкия изток и Северна Африка ще бъдат в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къщата музей „Панчо Владигеров” в София.

Sofia MENAR
“Сбъдната мечта”

В програмата са включени над 50 премиерни заглавия на игрални, документални и късометражни филми. Специален акцент тази година е творчеството на жените режисьори от региона. За всички, които обичат пътуванията и приключенията, отново ще има “Керван Сарай 2016” – специална програма с кино за пътешествия из всички краища на света. Ще можем да видим филми като “Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко”. Той проследява живота на американската легенда в бягането Майка Тру, по-известен като Кабайо Бланко, и стремежа му да създаде ултрамаратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара. В програмата на “Керван Сарай 2016” са включени и филмите “По течението на река Карун”, който разказва историята на двама британски авантюристи, решили да се пътуват по най-дългата река на Иран; филмът “Споделена мечта” за околосветското пътешествие с колела, което група приятели предприемат; “По стъпките на Бога” – едно дълго пешеходно пътуване с обща дължина 13 969 километра.

Sofia MENAR
“Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко”

Сред останалите филми в основаната селекция на фестивала са и отличеният с наградата на публиката и с наградата за най-добра актриса от престижния фестивал в Техеран „Окоп 143” на Наргис Абяр, който проследява страданията на майка, чийто син е изчезнал по време на ирано-иракската война.

Ще можем да видим и палестинския „Вила Тума”, в който участват две от звездите на хитовата комедия „Амрика” – Нисрин Фаур и Шериен Дабис. Историята проследява живота на три изискани неомъжени сестри, чието ежедневие се нарушава, когато дъщерята на брат им идва, за да заживее с тях. Преди да седне на режисьорския стол Суха Араф печели множество награди за сценариите на филмите „Булката от Сирия” и „Лимонова градина”.

Sofia MENAR
“Шареният остров”

Голямата звезда на иранското кино Ники Карими също застава зад камерата за поредния си режисьорски проект „Нощна смяна”, в който пренебрегвана съпруга разкрива паралелния живот на своя любим.

Sofia MENAR
“Истинско щастие”

Най-гледаният марокански филм „Оркестърът на слепите” също е част от Sofia MENAR. Освен на огромен зрителски интерес филмът се радва и на множество призове от международни форуми като наградите за най-добър режисьор (Мохамед Муфтакир) и най-добър актьор от фестивала в Брюксел, наградата за най-добър филм от фестивала в Картаген, наградите за режисура и музика от фестивала в Танжер и наградата за най-добър филм от фестивала в Оран. Зрителите ще се забавляват с историята на самодеен оркестър от музиканти, които понякога се правят на слепи, за да ги канят на женски забави в консервативни марокански семейства, където получават солидно заплащане.

Sofia MENAR
“Дървото на сънищата”

Сред останалите заглавия в програмата са „Три риби” – режисьорски дебют на Хамид Реза Горбани, асистент-режисьор на Асгар Фархади при заснемането на „Раздяла”, бахрейнският „Дървото на сънищата” отличен с наградата на журито на фестивала в Кайро, турският „Душата на прахоляка” с награди за най-добър филм от фестивалите в Адана и Малатия, ливанското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година – „Без него” и мащабният киргизки исторически епос „Курманджан Датка – Алайската царица”.

Повече за програмата на Sofia MENAR можете да научите тук.

Sofia MENAR
“По течението на река Карун”

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.