Кино-пътешествие из Близкия изток и Северна Африка

0


Дата на събитието: 14.01.2016

Сподели

Shares

Sofia MENAR

Началото и на тази година ще бъде с кино-пътешествие. Става въпрос за фестивала Sofia MENAR, който стартира своето осмо издание на 14-и януари. Прожекциите на филми от Близкия изток и Северна Африка ще бъдат в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къщата музей „Панчо Владигеров” в София.

Sofia MENAR
„Сбъдната мечта“

В програмата са включени над 50 премиерни заглавия на игрални, документални и късометражни филми. Специален акцент тази година е творчеството на жените режисьори от региона. За всички, които обичат пътуванията и приключенията, отново ще има „Керван Сарай 2016“ – специална програма с кино за пътешествия из всички краища на света. Ще можем да видим филми като „Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко“. Той проследява живота на американската легенда в бягането Майка Тру, по-известен като Кабайо Бланко, и стремежа му да създаде ултрамаратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара. В програмата на „Керван Сарай 2016“ са включени и филмите „По течението на река Карун“, който разказва историята на двама британски авантюристи, решили да се пътуват по най-дългата река на Иран; филмът „Споделена мечта“ за околосветското пътешествие с колела, което група приятели предприемат; „По стъпките на Бога“ – едно дълго пешеходно пътуване с обща дължина 13 969 километра.

Sofia MENAR
„Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко“

Сред останалите филми в основаната селекция на фестивала са и отличеният с наградата на публиката и с наградата за най-добра актриса от престижния фестивал в Техеран „Окоп 143” на Наргис Абяр, който проследява страданията на майка, чийто син е изчезнал по време на ирано-иракската война.

Ще можем да видим и палестинския „Вила Тума”, в който участват две от звездите на хитовата комедия „Амрика” – Нисрин Фаур и Шериен Дабис. Историята проследява живота на три изискани неомъжени сестри, чието ежедневие се нарушава, когато дъщерята на брат им идва, за да заживее с тях. Преди да седне на режисьорския стол Суха Араф печели множество награди за сценариите на филмите „Булката от Сирия” и „Лимонова градина”.

Sofia MENAR
„Шареният остров“

Голямата звезда на иранското кино Ники Карими също застава зад камерата за поредния си режисьорски проект „Нощна смяна”, в който пренебрегвана съпруга разкрива паралелния живот на своя любим.

Sofia MENAR
„Истинско щастие“

Най-гледаният марокански филм „Оркестърът на слепите” също е част от Sofia MENAR. Освен на огромен зрителски интерес филмът се радва и на множество призове от международни форуми като наградите за най-добър режисьор (Мохамед Муфтакир) и най-добър актьор от фестивала в Брюксел, наградата за най-добър филм от фестивала в Картаген, наградите за режисура и музика от фестивала в Танжер и наградата за най-добър филм от фестивала в Оран. Зрителите ще се забавляват с историята на самодеен оркестър от музиканти, които понякога се правят на слепи, за да ги канят на женски забави в консервативни марокански семейства, където получават солидно заплащане.

Sofia MENAR
„Дървото на сънищата“

Сред останалите заглавия в програмата са „Три риби” – режисьорски дебют на Хамид Реза Горбани, асистент-режисьор на Асгар Фархади при заснемането на „Раздяла”, бахрейнският „Дървото на сънищата” отличен с наградата на журито на фестивала в Кайро, турският „Душата на прахоляка” с награди за най-добър филм от фестивалите в Адана и Малатия, ливанското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година – „Без него” и мащабният киргизки исторически епос „Курманджан Датка – Алайската царица”.

Повече за програмата на Sofia MENAR можете да научите тук.

Sofia MENAR
„По течението на река Карун“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.