Прожекция на „Призрачната планина“

0


Дата на събитието: 11.01.2016

Сподели

Shares
Фотограф: Виктор Троянов
Фотограф: Виктор Троянов, ски: Иван Калоферов

Музей на лифтовете, изоставени постройки, рушаща се инфраструктура – това ли представлява „домашната планина“ Витоша в момента?

В търсене отговори на тези въпроси, фотографът и запален фрийрайд скиор Виктор Троянов направи своя късометражен филм “Призрачната планина”. Той разкрива сюреалистичната картина на изоставените лифтове на Витоша, но и ентусиазмът на шепа скиори, които всяка зима се завръщат по склоновете, вдъхвайки живот на планината. Намесени са и архивни ски кадри от 70-те.

Ако още не сте успели да видите филма и се вълнувате от проблемите и бъдещето на Витоша, на 11 януари в Клуб на пътешественика ще има вечер, посветена изцяло на планината. Началото е в 19 ч., а адресът е улица „Сердика“ 19 в София (близо до Дома на киното). Входът е свободен. Като прелюдия към филмчето, ще можете да чуете прочит на кратък разказ за Витоша из спомените на Ники Давидов – фотограф и ски учител в миналото, един от скиорите в архивните кадри, които участват във филма.

“Идеята да заснема изоставените лифтове на Витоша ми хрумна доста отдавна. Първоначално замисълът беше да направя съвсем кратко видео с изреждане на „призрачни“ картини на фона на музика. По време на снимките съвсем случйно попаднах на черно-бели кадри на скиори каращи на Витоша от седемдесетте и реших да развия идеята като вкарам тези безценни моменти във видеото и да направя съпоставка на „Сега и Тогава“. След още няколко снимачни сесии вече имах достатъчно материал да сглобя късометражен филм с дължина 14 минути. Във филма има и фрийрайд сегмент от каране в района на Големия резен. Снимките са правени в периода февруари – април, 2015. В проекта участват главно приятели, както и случайно срещнати скиори.” – разказва Виктор Троянов за своя филм.

Зима 2015, Музей на лифтовете, Витоша, Виктор Троянов

Статия на Виктор Троянов, плюс снимки и информация за всички 12 експоната в музея на лифтовете Витоша, ще намерите в брой ЗИМА 2015 на Списанието. 

Зима 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.