Смразяващите маратони

0
 

Сподели

Shares

Участието в маратон или ултрамаратон само по себе си е достатъчно тежко изпитание, което изисква перфектна физическа, но и психическа подготовка. Какво ще кажете обаче за участие в маратон, който се провежда на Южния или Северния полюс?

В следващите редове ви представяме най-студените маратони, в които можете да вземете участие.

The Hypothermic Half Marathon

Hypothermic 1/2 Marathon (KELLY MORTON / RUNNINGROOM.CA)
Снимка: KELLY MORTON/ Red Bull

Провежда се навсякъде из Канада, но най-студената му „форма” е тази в Уинипек, Манитоба. Именно там, по време на маратона, е била измерена температурата от -47ₒ С. За да е още по-смразяващо обаче, обикновено студенината е съпроводена от ледени пориви на вятъра.

Сибирски леден маратон

siberian-ice-marathon
Снимка: Semenkova Uyla/Red Bull

Ясно е, че щом е Сибир, значи е студено. А щом маратона е „леден”, значи е много студено. Колко точно? По време на събитието е била измервана температура от -32ₒ С. Една от най-големите изненади, която състезанието е предлагало, е била през 2012, когато температурите се покачили до рекордните -4ₒ С.

6633 Ултра

6633 Marathon
Снимка: 6633 Marathon/Red Bull

Ако тичането в Уинипек или Сибир ви се струва екстремно студено, то какво ще кажете за ултрамаратон, започващ в Юкон, Канада и достигащ до Туктуяктук на брега на Северния ледовит океан? Температурите обикновено се движат в границите между -30ₒ С и -40ₒ С, но се е случвало да достигнат и до -52ₒ , както през 2008-а. Тогава температурите не само паднали рекордно, но и преминавайки през отделни участъци, участниците били „ударени” от такива пориви на вятъра, които свалили температурата на места до -78. По време на този ултрамаратон обаче е не само ултрастудено. Участниците пренасят сами цялата си екипировка, включително храната, по маршрута с обща дължина 566 км.

Антарктически леден маратон

the-antarctic-ice-marathon
Снимка: Тhe Аntarctic Ice Marathon/Red Bull

Провежда се само на няколкостотин километра от Южния полюс. Температурите обикновено са около -20ₒ С и обикновено са придружени от поривите на ветровете Катабатик.

The Antarctic Ice Ultra

The Antarctic Ultra
Снимка: Jürgen Skarwan/Red Bull

Това е ултрамаратон, по време на който бегачите изминават 100 километра върху Южния полюс. Събитието е единствено по рода си и е в списъка с едни от най-трудните маратони в света.

Маратон на Северния полюс

The North Pole marathon
Снимка: Mike King/ Red Bull

След като има маратони на Южния полюс защо да няма такъв и на Северния? При този обаче, освен че температурите падат до -40С, с пориви на вятъра, каращи ги да спадат и до -60 градуса, бегачите са застрашени и от внезапно нападение на бели мечки. За да се намали рискът от нещастен инцидент, около трасето е разположена въоръжена охрана, чиято работа е да плаши мечките и да ги държи на разстояние.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.