Филмът „Jumbo Wild“ в България

0
 

Сподели

Shares

Долината Джъмбо в Британска Колумбия – диво място, което от години е изправено пред опасността от създаване на мащабен курорт, е темата на новия филм на Patagonia и Sweetgrass Productions.

Jumbo Wild

Джъмбо се намира високо в планините Пърсел, в сърцето на Британска Колумбия, далеч от всичко човешко. Тя е диво и красиво място, важно местообитание за мечките гризли и други диви животни. Въпреки отдалечеността си обаче, долината се превръща в обект на спорове и нещо много повече. Тя става арена на сблъсъци между различните виждания за живота, мечтите и света, в който живеем. Поводът е проектът за изграждане на The Jumbo Glacier Resort – курорт, разположен върху 6500 хектара земя, с достъп до четири глетчера с над 20 ски лифта и над 6500 легла.

Jumbo Wild

The Jumbo Glacier Resort е мечта за много хора през последните 25 години. Създаването на този курорт обаче среща твърдата опозиция на местните жители, включително първите заселници, населяващи земите от почти 10 000 години.

Jumbo Wild

Какво още ще трябва да се направи след 24 години спорове, за да се запази долина Джъмбо диво място? Това ще е темата за размисъл, която ще ни даде филмът „Jumbo Wild“. Той е създаден от известната с природозащитните си инициативи компания Patagonia и едно от най-харесваните продуцентски студия за планинарски и спортни филми – Sweetgrass Productions.

Jumbo Wild

„Jumbo Wild“ ще можем да видим и в България през януари. Той идва благодарение на XCo Sports – един от вносителите на култовата марка Patagonia за страната, и инициатива Прозрачни планини. Планираните прожекции засега са две – една в София и една в Банско. Първата е в столицата на 14 януари от 19 ч. в кино Люмиер (билети на касите на Билетен център НДК), а втората – в читалище „Никола Вапцаров“ в Банско на 16 януари, отново от 19 ч. (вход свободен).

Jumbo Wild
Можете да подкрепите петицията в защита на долината Джъмбо

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.