Естествени наркотици: надморска височина

1
 

Сподели

Shares

Грабвайте раниците (само най-необходимото вътре!), обувките за планина и тези за бягане, подгответе умовете си за екстремен скок с парашут. Майката природа е скрила в телата ни такива интересни неща, че ни остава само да си ги задействаме, за да се почувстваме силни, енергични, весели, възбудени, доволни, щастливи.

Има причини, поради които след извършване на някои дейности, телата и умовете ни да усещат еуфория, приповдигнатост, спокойствие или щастие. Това са „естествените наркотици”, които са скрити в телата ни и чакат само да бъдат задействани, за да ни направят по-силни, по-бързи и по-способни. Как започват да работят ли? Продължавайте да четете.

надморска височина, зима, езеро, планина

Тръгваме към върха. Вървим уверено и бодро, без да спираме. Подминаваме първата група туристи, а съпротивителните сили на организма ни започват да работят. Дишаме мощно, за да се опитаме да снабдим клетките си с кислорода, който надморската височина сякаш изцежда от тях. Денивелацията се увеличава и тялото ни е принудено да се „пребори” с нея. Сякаш вървим срещу огромна стена, която или трябва да съборим, или да прескочим. Спираме, за да се огледаме и осъзнаваме, че се чувстваме страшно щастливи. Еуфорични, доволни, енергични…

Вижте: Естествени наркотици: бягане

Еуфория ни завладява всеки път, когато нивата на допамин в организма се повишат. И, за да се случи това, тялото не се нуждае от кокаин или метаамфетамини, а от висока надморска височина например. Колкото и да е странно, недостатъчното снабдяване на клетките с кислород, може да повиши нивата на допамин в мозъка, което ще ни накара да се почувстваме удовлетворени, енергични, позитивни и щастливи. Именно затова, често усещаме планината като мястото, на което се чувстваме най-добре. А там, където се чувстваме най-добре, искаме да се връщаме по-често (или да останем завинаги), което води до пристрастяване, в известен смисъл.

Изкачване в планината
Снимка: Didrik Johnck/ eclecticbinge

Но, като всеки наркотик и този – планинския, може да не реагира с вашето тяло така, както с останалите. Освен да увеличава нивата на допамин, високата надморска височина има способността да понижава тези на серотонина, което хич не ни прави щастливи. Тъкмо обратното – събужда чувствата на отчаяност, отпадналост, прави ни апатични и депресирани.

Вижте: Естествени наркотици: Парашутизъм

Кое точно ще се случи с вашето тяло, е въпрос на гени и няма как да разберете, докато не отидете нависоко.

Освен това обаче, когато сме на голяма надморска височина, тялото се климатизира към ниските нива на кислород и увеличава силите си на съпротивление. Ако тренираме в планината, то ще бъде принудено да започне да произвежда по-голям брой червени кръвни телца (еритроцити), които транспортират кислорода от белите дробове в тъканите. Когато слезем по-ниско обаче, променената физиология се запазва още около две седмици, което може да ни помогне да бъдем много по-продуктивни при натоварване или състезание, защото тялото ни ще има възможности да се справя с много по-сурови условия от тези, в които се намира в момента.

Вижте: Естествени наркотици: „лудият“ мед и лудите катерачи, които го събират

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Изпитала съм го не веднъж. Това е най- силното усещане. Пуснеш ли се веднъж по пързалката на адреналина, това е!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.