Дъб в дунавския парк в Силистра е „Дърво с корен 2015”

0
 

Сподели

Shares

Дърво с корен 2015

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е победителят в конкурса „Дърво с корен 2015“, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“. Столетникът беше номиниран от Невяна Маринова и ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016“, където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му. „Зиг Заг Холидейз“ и магазини „Стената“ връчиха ваучери за победителите в две от категориите – Илияна Тенева за доброволец-залесител и за номиниралия дъба на Радичков в село Калиманица.

Дърво с корен 2015

Ето какво сподели победителят в „Дърво с корен 2015“ Невяна Маринова от гр. Силистра, номинирала дъба в Дунавския парк:

„Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над сто годишен, но все още няма табелка, че е защитен за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.
Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези които останаха са с отворени рани от огромните машини, които работиха там… Облъскани, орязани и вече гниещи и болни.
Писмото ми е и като зов за помощ, да опазим малкото което ни е останало.“

Дърво с корен 2015

Победителите бяха отличени на тържествена церемония в Полския институт, София. Наградите връчиха директора на Фондация „ЕкоОбщност” Любомира Колчева, членовете на журито – инж. Тома Белев, инж. Евгени Цавков и Радослав Цонов от „Ятото”, а също и Любомир Попйорданов, собственик на магазини „Стената” и „ЗигЗаг Холидейз”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.