Приключенци на годината 2015

0
 

Сподели

Shares

От единайсет години National Geographic търси най-големите приключенци. Това са хора, които са направили забележителни постижения в различни области като екстремните спортове, изследванията на дивата природа и съхранението ѝ или хуманитаризма.

Тазгодишният списък е съставен от десет личности с различни интереси и разнородни полета на действие, но всички пресъздаващи истинския образ и дух на вечнотърсещия приключенец.

Катерачите

Приключенци NG 2015
Снимка: Corey Rich/National Geographic

Томи Колдуел и Кевин Джоргесън са първите хора, изкачили маршрут по Стената на зората на 915-метровия скален монолит Ел Капитан в Националния парк „Йосемити“, Калифорния. Повече за това постижение можете да научите тук.

Без гориво

Приключенци NG 2015
Снимка:Olga Stefatou/National Geographic

Швейцарските пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг прелитат над Тихия океан, без да използват и капка гориво. Полетът им трае пет дни, с което става полетът с най-дълга продължителност изобщо. През цялото време самолетите са били захранвани единствено със слънчева енергия.

Каяк в Папуа Нова Гвинея

Приключенци NG 2015
Снимка: Reel Water Productions/National Geographic

През юни Бен Стукесбъри, Крис Корблик, Бени Мар и Педро Олива правят първото спускане на Grand Canyon Pacific по река Бериман в Папуа Нова Гвинея.

Смелата непалска планинска водачка

Приключенци NG 2015
Снимка: Mingma Dorjee Sherpa/National Geographic

След опустошителното земетресение в Непал през пролетта, Пасанг Ламу Шерпа започва усилена работа, за да помогне на пострадалите в някои от най-закътаните селища на страната. Научете повече за героичния ѝ подвиг тук.

Пазител на дивата природа

Приключенци NG 2015
Снимка: James Kyyd/National Geographic

Биологът Стив Бойс повежда екип от изследователи по река Окаванго, започвайки от Ангола и завършвайки в Ботсвана. Целта им е била да документират, проследят и запишат пулса на едно от най-дивите места на Земята (където се намира и най-голямата популация на слонове) и да го защитят за в бъдеще.

Колоездачна революция в Афганистан

Приключенци NG 2015
Снимка: Jenny Nichols/National Geographic

Афганистанските жени, които прекрачиха културните табута, карайки колела и започнаха да работят за целта да създадат тим, с който да се състезават на международно ниво. Още за смелите жени вижте тук.

Алпинисти на ски

Приключенци NG 2015
Снимка: Ted Mahon/National Geographic

През 2015 година Крис Девънпорт, Кристи и Тед Махон правят успешни спускания от стоте най-високи върхове на Колорадо.

Миграция в Йелоустоун

Приключенци NG 2015
Снимка: Shane Moore/adventure.nationalgeographic

Биологът Артър Мидълтън и фотографът Джоуи Рийс са първите хора, които изучават и споделят миграцията на дивите животни в Йелоустоун. Те прекарват общо около 2 години в едни от най-отдалечените и диви кътчета на парка.

Обиколка с каяк

Приключенци NG 2015
Снимка:Freya Hoffmeister/National Geographic

Фрея Хофмайстър прави първата обиколка на Южна Америка с каяк. Тя пропътува впечатляващите 26 876 километра за четири години.

Рекордно бягане

Приключенци NG 2015
Снимка: John Roark/National Geographic

През юли Скот Юрек – легендарен ултрамаратонец, успя да пробяга маршрута Appalachian (дълъг 3500 км.) за рекордното време 46 дни, 8 часа и 7 минути. Повече за Скот Юрек, плюс ценни съвети за бягането и храненето от самия атлет, можете да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.