Ули Щек: 82 върха за 80 дни

0
 

Сподели

Shares
Ули Щек
Снимка: Robert Bosh, JULBO

Ули Щек е един от най-уважаваните алпинисти на нашето време. Той е известен със скоростните си изкачвания на различни върхове в Алпите (Ули Щек е притежателят на рекорда за най-бързо изкачване на Айгер – 2 часа и 47 минути) и Хималаите.

Сега „Швейцарската машина” си е поставила нова скоростна цел – да изкачи 82-та върха в Алпите, които са с височина 4000 или повече метра за по-малко от 80 дни:

Ули Щек
Снимка: Rockandice

„Да изкачиш върховете за 3-4 години, не е същото преживяване… ”

Щек се катери вече от повече от 20 години, но въпреки това подобно начинание би било истинско изпитание за издръжливостта му. „Това е различно изпитание” – казва швейцарецът. За него не можеш да се подготвяш в продължение на половин година, да отидеш в планината и да си мислиш, че ще успееш:

„Основното е, че аз съм правил това през последните 20 години. От 20 години аз се катеря.”

Ули Щек се заканва не само ще изкачи всички 82-а върха, но и ще го направи като използва само собствените си сили докато се придвижва между изходните точки. Това означава, че по време на цялото приключение той се придвижва единствено с велосипед или ходейки.

връх Пиц Бернина
Връх Пиц Бернина, Алпи

В четири серии EpicTV и Goal Zero ще представят предизвикателството, което алпинистът си е поставил и ще го проследят по маршрута му из Алпите.

Началото е дадено в източната част на Швейцария, откъдето Ули Щек и партньорът му в катеренето – Михи Воллебен, поемат, за да направят първото си изкачване – връх Пиц Бернина (4049 метра).

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.