6 идеи за бъдещето на аутдор екипировката

0
 

Сподели

Shares

Гледам във фейсбук, че изобретили лазерна самобръсначка. Едва ли има връзка с планинските спортове. Когато бях на пет обаче, бях убеден, че някой ден ще изобретят лазерна самобръсначка! Даже имам рисунка някъде по въпроса. Не, не искам да кажа, че съм бил дете гений, напротив. Обаче усещам, че трябва да документирам разсъжденията си за бъдещето на аутдоор екипировката, а защо не в зимния брой на 360. Така де, аз да си кажа какво мисля за бъдещето на ските, якетата и GoPro-тата, пък след 10-20 години ще видим и пак ще си говорим кой бил гений. Трябва да направя уговорката обаче, че това всичко ще се случи, ако сме си оставили поне малко чисти планини и реки, ако не сме се хвърлили в лудостта на религиозните си противоречия или болната амбиция на някои “лидери” не е направила гайгеровия брояч най-популярния уред на планетата. Разбирате ме… та да се върнем към планините.

Зима 2015, Бъдещето на аутодр екипировката

Ако някога сте ходили със ски и колани в зимната планина…

Добре, ако никога не сте ходили със ски и колани в зимната планина, явно пропускате най-якия начин за свободни ски и най-интересните и отдалечени терени. Ако сте ходили обаче, сигурно знаете, че коланите са си досадна работа. Трябва да ги слагате, когато ви е студено, и да ги махате, когато ви е още по-студено. Ако правите по-дълги преходи, ви се налага да ги лепите по няколко пъти, а много често ви се иска да ги сложите само за това малко хълмче, на което драпате от 15 минути с елховидна стъпка. Слава Богу, след 10 години колани може и да няма. Да, ще се появят онези специални ски, на които натискаш копчето и започват да задържат и да плъзгат само нагоре, изключваш го и караш надолу. Има и автоматичен режим. Яко, а?

Всеки подобаващ беккънтри трип в днешно време изисква солидни количества електричество

Ако проверявате времето често, използвате GPS-a, слушате музика, светите си в тъмното, снимате с GoPro-то и държите да тероризирате всичките си приятели, останали пред компютрите (особено в работни дни) със снимки “на живо” в социалните мрежи, ще ви трябва доста ток. А всички знаем колко досадно е да заредиш прилежно всички джаджи предната вечер, особено ако допреди малко си бил в бара. От друга страна, когато се движим и спортуваме в планината, отделяме доста топлина и енергия, която се губи в чистия планински въздух около нас. Т.е. очаквайте, че в бъдеще новото ви термобельо ще зарежда телефона ви и останалите играчки, докато се потите нагоре към върха. Съвсем сериозно.

Говорейки си за потене, не можем да не споменем якетата с мембрана

Ако ви е останала излишна топлина, след захранването с ток на всички джаджи и сензори, които ще имаме по телата си съвсем скоро, определено не искате тя да остане под якето ви. Съвременните якета са скъпи, дишащи и много технологични, но някак си никак не съм убеден, че винаги оставаме сухи и в пълен комфорт. Не очаквайте в бъдеще да станат по-евтини, но да са поне по-умни. Например мембраната на якето ми да работи активно – от страната на ледения вятър да е по-“затворена”, а от другата да е по-“дишаща”. И някой ще го направи – скоро.

Ако ви дразни, че сега вашите другарчета използват „умни” часовници и телефони в планината

и прилежно записват всяко движение, надморската височина, посока, пулс, брой и дължина на крачките – то трябва да знаете, че това е само началото. Скоро сензорите ще бъдат навсякъде. Ще имате повече от един сензор в обувките си, няколко на ските, раницата или якето си. Телефонът и часовникът ви ще знаят точно къде, какво и как спортувате в планината, ще си говорят със сензорите на другите около вас и ще сверяват не само метео прогнозата, но и историческата статистика за мястото. Сега виж следващата точка.

Всички знаем, колко важно е да не си сам в планината, а с поне един приятел.

Намирането на такъв партньор/и обаче не е лесна задача. Да съвместиш егото, темпото и характера си с някой друг сред вятъра, снега и стръмните склонове, е една от най-трудните задачи. А дори и да успееш да го направиш, рано или късно този приятел ще се „ожени”, и мъката започва отново. Вариантът да си вземеш куче винаги остава, но също има своите минуси в съвременния динамичен живот. Затова ще дойде времето на планинския дрон – „приятел”. Така де – движи се покрай теб, снима те, носи ти термоса с чая, следи сензорите ти (виж предната точка) и дори ти дава съвети. Нещо, като да чуеш в самотата ”копеле, колко е яко”, „давай още малко, не остана”, и „братле, не се спускай по този склон след този снеговалеж и при тези температури, защото има шанс да се затриеш с вероятност 94.3%”. И то от компютър.

Снимането с екшън камера се превърна в цяла мания

Ако сте се качвали скоро в препълнен 66 към Алеко, то със сигурност сте забелязали, че GoPro-тата са част от задължителната екипировка. Следващата стъпка е съвсем логична – камерите ще погледнат на 360 градуса, ще си заговорят със сензорите по екипировката ви и ще ви дават възможността да преживявате приключенията си напълно със звук, картина и други „усещания” в домашни условия. С времето това ще се оформи като цял нов масов „спорт“ и ще има милиони хора, които ще преживяват екстремни спортове и планински красоти, без изобщо да излизат от града. Естествено, ще станат известни и първите смъртни случаи вследствие на шок в домашни условия след виртуално ски спускане в Аляска, бейсджъмп в Шамони или катерене в Патагония. Аз все пак ви пожелавам да пребивавате по-често в реалния, отколкото във виртуалния свят.

Марсианците използват GoProМарсианците използват GoProПет продукта все едно от бъдещето, но вече в магазините

Соларно яке

Якето, което позволява да си заредиш телефона или таблета, докато си на открито, дойде от Tommy Hilfiger. Соларните панели, разположени на гърба, са водоустойчиви и гъвкави, лесно се свалят и може да ги съхранявате отделно, докато не ги използвате. Посредством кабел, те са свързани с батерията в един от предните джобове. Самата тя е с двоен USB слот, което позволява зареждането на две устройства едновременно.

Смарт чорапи

Смарт чорапите Sensoria са с вградени сензори, които докосват стъпалата на краката. Те измерват интензивността и скоростта на крачките на потребителя и се свързват с електронна гривна, пристегната към глезена, която предава цялата информация към приложение за смартфон. Системата се допълва от аудиозапис, с който получаваш данните в реално време и можеш на секундата да коригираш движенията си, за да избегнеш травми и да повишиш ефективността от тренировката.

Умни чорапи
Sensoria

Сензорна тъкан

Xelflex е цялостна система за отчитане на движение, вградена в удобно за носене облекло. Използвайки тънка оптична нишка, материята разпръсква светлина, когато е огъната, а чрез разчитане на разсейването на светлината, може да се създаде виртуална картина на движенията на тялото. Така например ако си облечен в екип на Xelflex и караш ски, може да видиш дигитална възстановка на спускането си веднага след като финишираш и така да подобриш техниката си.

По-бързи обувки

XG4 е стелка за обувки, която те кара да тичаш по-бързо и да отскачаш по-високо. Изработена е от карбонови нишки с меко покритие, стелката може да повиши отстока с близо 4 см, и да направи бягането с до 0.3 секунди на метър по-бързо. Стелката съхранява енергията, произведена при движение и я връща обратно към тялото в момента, в който кракът докосва земята. Така отива една стъпка напред пред традиционните стелки, които осигуряват единствено удобство, като ти позволява да тренираш по-ефективно и да постигаш по-добри резултати.

HomidoВиртуална реалност

Homido е уникален хедсет, което ти позволява да гледаш 3D клипове и филми и да изживееш абсолютно автентично това, което виждаш. Свързва се безжично с телефона, който се прикрепя към устройството, като е съвместим с Android и iOs. Разстоянието между лещите се регулира, така че да напасне към формата на лицето и очите, има настройки за късогледство и далекогледство, и осигурява 100° зрително поле. Позволява ти да изживееш на 360° усещането да катериш стените на Йосемити, спускането в пудрата на Патагония или скокът от самолет над Дубай.

Статията е част от брой ЗИМА 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена.

Зима 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.