Как се става планински спасител?

0
 

Сподели

Shares

Ние от 360° имаме безкрайно уважение към хората, на които разчитаме в случай на нужда в планината. Затова решихме да отидем на място и да видим как стават нещата – по време на седмицата, в която на Витоша се провеждаше зимният курс за планински спасители. С помощта на Кирил и Румяна Русеви – дългогодишни спасители и инструктори към ПСС, разбрахме какво се изисква и очаква от желаещите да се отдадат на това благородно занимание.

ПСС

ИЗИСКВАНИЯТА

Трябва да имате навършени 18 години; да сте физически и психически здрави; да се занимавате активно със спортно-туристическа и алпийска дейност; да владеете ски-техника. След одобрение от ръководството на отряда на ПСС в съответния град, трябва да издържи- те успешно тестове по различни планинарски познания и умения, както и практически изпит по ски-техника пред комисия. Едва тогава може да се явите на курс за стажант планински спасител, който се провежда в два профила – зимен и летен, всеки от тях по 7 дни, и успешно да вземете изпитите след всеки един от профилите. Като стажант ви предстои няколкомесечен стаж в отрядите на ПСС по места и след одобрение от ръководството на отряда отивате на курс за планински спасители – зимен профил. При успешно завършване на курса добивате право да участвате в летния профил. След взимане на всички изпити (практически и теоретични) и в летния профил вече сте планински спасител.

КАК ПРОТИЧА ЕДИН ДЕН ОТ ЗИМНИЯ КУРС?

Денят започва рано, още в 7.30 със закуска. След това курсисти и инструктори по цял ден са навън в планината, където изпълняват различни задачи. Теория и практика се редуват, а в предпоследния ден правят бивак и нощуват навън. След което се връщат, и след кратка почивка на обяд започват изпитите, за да се види кой какво е научил и кой ще завърши курса.

Кирил: Целта ни на тези първи курсове е хората да придобият един богат планинарски опит, да се чувстват сигурни със себе си в планината, че при каквито и да е условия, ще оцелеят, и че имат достатъчно технически умения и физически способности. Още в първите курсове вплитаме някакви спасителни прийоми, но във втория цикъл курсове вече залагаме изключително на спасяване. Трябва да сме сигурни, че хората, които изпращаме някъде, са уверени в себе си. Че отивайки да спасяваме някого, няма да жертваме други хора.

Киро и Руми казват, че човек, който веднъж е станал спасител, много рядко се отказва. След завършване на курса всичко е на доброволни начала, дават се наряди един път в месеца, според схемата на отряда, в който сте разпределени, излиза се на акции, когато е необходимо и когато имате възможност.

ПСС

Кирил: Много често хората, които са станали спасители, са планинари, тоест те така или иначе излизат в планината във всеки свободен момент. А когато се спаси един човешки живот, възнаграждението е много голямо. И не само, когато завършиш един такъв курс, усещаш, че си дал на хората много, и всички сте взели много от планината. Всички ние имаме отношение към планината, и по един или друг повод сме прекарвали време в нея, но по този начин се развиват един друг тип отношения, един нов вид комуникация, на по-високо ниво, бих казал. Понякога се разбираме дори само с поглед, и това е нещо, което възнаграждава и осъществява. Това компенсира всичко, което хората дават и изтърпяват, но всеки в крайна сметка си е някаква специфична личност, и не случайно хората, които са в ПСС, са точно тези хора. Има някакъв естествен подбор, затова са и тези курсове, за да видят хората за какво става въпрос, и тези, които не стават, или си преценят за себе си, че не им пасва, малко или много се отказват. Те не са много обаче. Самите хора, които идват, те вече като че ли са готови за това.

Курсовете за планински спасители се провеждат веднъж в годината, като първият цикъл – и за стажанти, и за спасители – е зимен. Ако сме успели да ви мотивираме да обогатите познанията си за планината, които имате, да придобиете още много нови умения и способности, и най-вече – да се отдадете на желанието да бъдете полезни на другите и дори – да спасите живот, сега е моментът да започнете с подготовката. Защото ако в София има ресурс и сравнително голям наплив, в останалите градове и по-малките населени места определено има нужда от нови попълнения.

Снимка: ПСС, Отряд Банско
Снимка: ПСС, Отряд Банско

Статията е част от брой ПРОЛЕТ 2014 на списание 360°. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. 

Пролет 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.