Ивайло Кръстев и неговата катерачна утопия

0
 

Сподели

Shares

Как изтърканите пръсти могат да са от полза на оперативния директор?

Ивайло Кръстев е един от най-добрите български катерачи. Има десетки записани 8с-та, а един от най-трудните маршрути в България и в биографията му – Ел Ниньо (8с+) на Дряново, и до днес не е повторен. А катерачната му кариера всъщност започва на доста нетипично място – плажът във Варна. 16-годишният Ивайло вижда една стена, направена за туристи – “пробвах я, хареса ми и така започнах.” Впоследствие катеренето го отвежда до обекти из целия свят, дълги години живее и в Испания, записва множество маршрути и високи категории, но в крайна сметка се връща в България.

Зима 2015, Ивайло Кръстев, Walltopia

От онова лято на плажа във Варна, та до днес, всичко в живота на Ивайло се върти около катеренето – “дори не си спомням какво съм бил преди това”, казва ни. И в крайна сметка, когато се срещаме, вече е успял да реализира мечтата на мнозина – да превърне страстта в работа. “Мечтата ми беше да бъда професионален катерач, но по това време, колкото и да се напъвах, това не беше напълно възможно. Имал съм спонсори, които са ме подпомагали и финансово, и материално, но никога не е било достатъчно, за да се издържам само с катерене.”

При едно от прибиранията си от Испания, Ивайло започва работа за Walltopia – “познавах се със собствениците отдавна и ми се обадиха за предстоящ монтаж, за който имаха нужда от още хора. И така започнах в Walltopia от най-ниската позиция. Тогава фирмата беше много малка и общо взето с времето и с моя растеж в компанията се развиваха и позиции, които до този момент не съществуваха. Така пораснахме с Walltopia заедно, вече 13 години. Сега имаме около 30 дизайнера и над 30 инженера, в началото имаше един инженер, а дизайнът беше резултат от инженеринга, не обратното, както е днес.”

Днес Ивайло е на позиция оперативен директор в Walltopia и отговаря за инженерната и развойната дейност, дизайна, развитието на продуктите и търговските процеси. А последните отговорности, добавени в длъжностната му характеристика, касаят оперирането на залата за катерене Boulderland. “Целта ми е да превърна залата в място, където всички катерачи да ходят с удоволствие, да се счупват от катерене и накрая да си тръгват усмихнати и с изтъркани пръсти.”

Ивайло Кръстев

Една от основните задачи на Ивайло като оперативен директор е свързана с пряката отговорност за изграждането на всеки проект на Walltopia. Различното в този случай е, че освен за изграждането, е отговорен и за функционирането му. В началото на реализацията на проекта Boulderland всъщност стои желанието на екипа да има нещо подобно на това, което строят по целия свят, и у нас.

“В последните години сме създали най-добрите зали за катерене в света и за всички катерачи във фирмата е било винаги много тъжно да си тръгнем от залата точно, когато вече можем да се катерим в нея. Това ни накара да се замислим и да направим такава, в която да се връщаме отново и отново”. Допълнителен стимул се явява липсата на хубава зала за катерене в София и непрекъснатите въпроси, които получават от клиенти и партньори – как може в България, откъдето идва Walltopia, да няма нито една хубава зала за катерене. “Така решихме да направим Boulderland. Заложихме на нестандартен дизайн, който да я направи характерна, уникална и разпознаваема за целия свят.”

Подходът им е нестандартен и към избора на мястото, където да е разположена залата – Ивайло казва, че всъщност не знае за други зали, които да са построени в молове, още по-малко боулдър зали. “Добре известно, че катерачите са аутдоор натури и най-много от всичко на света ненавиждат моловете, но веднъж като научиш кой асансьор те качва от паркинга направо в залата, всичко е ОК.”

“Катерачите навсякъде по света са еднакви, дай им хубав маршрут, който аха-аха да минат и денят вече е смислен.”

Залата е организирана така, че да има за всекиго по нещо. В единия й край е зоната за деца и начинаещи, където могат да се опитат всички видове катерене, а останалата част от залата е посветена на боулдър катеренето. “Целта на маршрутите, които правим, е да се покрият всички нива на трудност – от начинаещи до професионалисти”, казва Ивайло.

Пълното интервю с Ивайло Кръстев е част от брой ЗИМА 2015 на Списанието. Търсете го в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

 

Зима 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.