Малка стъпка за човечеството, огромен скок за снегоходките

0
 

Сподели

Shares

За Петър Димитров преспите в Банско са онова, което е ябълката за Исак Нютон. Само че Пешо измисля как човек да се противопостави на гравитацията, когато пропада в сняг до кръста, измъква се и изобретява Small Foot – първите надуваеми снегоходки, с които да се спасява животът – внимание! – както на хората, така и на делфините. Той е познат като Пешо Татула, защото тату-ира от 90-те на миналия век, оттам и Тату-ла. Нататък го познаваме с работата и по EXIT – марката за алтернативна мода (http://anyexit.com), и на събитието за екстремни спортове Exit Extreme Film Fest (http://eeff.eu).

Зима 2015, SmallFoot

Функционалността е характерна за стила му, както и зелените каузи и чувството за хумор – освен готини надписи, в етикетите на дрехите се намират семена от смърч, готови за засаждане; в кройките на панталоните има вградени дъждобрани за велосипедистите, а за военните и другите хора, които притежават оръжие – джоб със специална система за сигурно закопчаване и бързо разкопчаване в случай на огън. Да, би татуирал снегоходките, но още не е решил как – чрез ситопечат, бродерия, лепенки, или по друг, още по-интересен начин.

SmallFoot

Small Foot приличат на спасителни лодки, но се усещат като надуваеми възглавници със суперсила – с тях можеш едновременно да плуваш, да вървиш и, прекъсва ме Пешо със смях, “да левитираш”, но и това е вярно, защото реално стъпваш върху въздух, така че продължаваме сериозно: “Наистина формата им и въздухът ги задържат по-добре над снега,” казва той. Те са леки, адаптивни и удобни за стъпване, защото осигуряват директен контакт между повърхностите на подметката и терена. Не са пластмасови, а текстилни, меки и намаляват опасността от изкълчване на глезена и не се пукат, дори и под джип, без сняг, дори и по време на паркур, както ни показват в Youtube екипът на Freerun Bulgaria, овчарката Кая, известна като Острия зъб и други летящи приятели.

Small foot
Създателят на снегоходките Петър. Снимка: b2b Media

За пет години Small Foot реализират успешни продажби в Япония, Хонконг, Европа, Канада, отличават се в класациите за иновации, получават награди, включително от президента на Република България и от Kickstarter, и продължават да са най-добрите снегоходки в света – още от 2010 година, когато печелят първата и може би най-значима награда за иновативен продукт в категорията “Зимна екипировка” на международното изложение ISPO Brand New Munich. Това е и моментът, в който Пешо взима първото ключово решение за успешния бизнес на снегоходките –
да следваш мечтата си:

“Точно преди изложението”, разказва той, “бях говорил с няколко професионалисти и те тотално ме отказаха. Казаха ми “не” и дори лицемерно не ме поощриха. Бяха ме свързали с един българин в САЩ, който се оказа, че е измислил карвинг системата на ските в завода в Чепеларе. Та той е минал по този път и не знам защо така реагира, но беше категоричен: “Не, не, вика, няма смисъл да ходиш на това изложение. Какво си мислиш, че си измислил топлата вода?”.

И преди това съм ходил на ISPO-то и винаги съм си взимал каталог на Brand New, защото ме кефят тези неща, но дори не съм си и мечтал, че аз ще бъда номиниран и ще участвам. Обадих се за подкрепа, а той тотално ме срина и се качих на рейса като припикано мушкато, но си казах, че съм обещал да отида и че е шанс, след като са ме оценили комисия от цял свят. Тогава продуктът, сравнен със сега, беше смешен, но хората се зарадваха на идеята и това ми даде кураж да продължа.”
Второто ключово решение зад успеха на Small Foot е, че намират сериозен съдружник в надеждната компания-производител на детски и бебешки обувки “Колев и Колев”.

SmallFoot
Снимка: No ski crew

Част от известните личности, които предпочитат, тестват и съдействат за усъвършенстването на Small Foot са алпинистите Дойчин Боянов и Боян Петров, планинският водач Георги Георгиев – Черния, водещият на сървайвъл предаването Оцелявай! Джон Хъдсън, сноубордистът Тери Хаконсен.

Снегоходките се препоръчват за всички, които практикуват зимни и екстремни спортове, или за планински спасители, водачи, учени на антарктически експедиции, планинари. Най-новите модели Small Foot, по думите на Пешо, ще са за деца и ще са “направени тематично като животни – бяла мечка, пингвин…” Готова е и снегоходката с форма на подкова, която осигурява ръб за по-добро траверсиране.

Друга поръчка, която предстои да бъде изпълнена във фабриката, е за министерството на отбраната на Англия. Подробностите около още две заявки – за английската и за френската армия, се уточняват, но докато си говорим, съвсем трета американска фирма вече продава имитации на Small Foot с толкова ниско, че чак компроментиращо идеята, качество: “Чакай да ти покажа”, казва Пешо и носи бледото изпълнение. “Ето, едно към едно – формата и каишките, и цвета… Това е копието – “Юкон”, “Чарли’с”, материалите са смотани, но цената не е по-ниска – колкото нашата, само че в долари”.

Конкуренцията стимулира въображението му, природата и самите хора с техните желания го мотивират, затова Пешо има доста скици за довършване. В чест на сноубордистите например, той тества четвърти прототип на панталони с вградени снегоходки в крачолите, а заради спасителите на заклещени делфини и заради всички хора, на които им се налага да прекосяват заблатени територии, се хвърля в калта решително и разработва калоходки Small Foot.

Те са съвсем близо до серийното производство и се появяват, след като един американец му подхвърля, че със снегоходките могат да спасяват делфини: “Изпрати ми филмче, в което видях как при отлива на океана се образуват плитчини и делфините остават там. Екипи стигат до тях, качват ги на носилки и ги връщат обратно. Вижда се как бедстват, калта всмуква ботушите на хората…” Той взема стандартния модел Small Foot, обува ги и решава да влезе в първото блато за експертиза: “Работеше”, казва сега, “но кракът ми потъваше надолу и леко ми залепваше”, затова решава да обуе снегоходката наобратно и веднага открива значителен, обнадеждаващ напредък в придвижването – буквално през блатото, както и за бизнеса, защото “за този модел, калоходките, без да сме ги рекламирали никъде, също имаме запитване от Гражданска защита, Англия.”

И накрая, Петър Димитров е достатъчно широкоскроен, за да напомни, че всички сънародници на Small Foot и тази година сме поканени да съучастваме в първите стъпки на надуваемите снегоходки, като ги купуваме на цената, обявена на http://store.smallfoot.eu, но в лева, при условие, че споделяме опита си с тях под формата на снимки, видео, текст, критики, препоръки и “всякакви други гледни точки и впечатления”.

Историята на снегоходките Small Foot е част от брой ЗИМА 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Зима 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.