На мускули и ентусиазъм

0
 

Сподели

Shares

Краят на 2015 г. освен всичко друго бележи и краят на най-силната година в българското планинско колоездене. Проведени бяха първите ендуро серии от 5 състезания с общо класиране и обща ранклиста, първите 5 състезания по спускане с общо класиране и обща ранклиста, изпратихме първия българин на финалите на Световните ендуро серии, и станахме свидетели на първите серии от 3 състезания в градска среда с общо класиране и обща ранклиста.

И въпреки безспорния успех на състезанията сред участници и публика, въпреки масовостта, която все по-безпрекословно набира спортът, планинското колоездене все още не намира никаква подкрепа от страна на държавата и институциите.

фотография: Георги Даскалов
фотография: Георги Даскалов

“Днес, въпреки БКС (Български колоездачен съюз, бел.ред.), имаме над 100 деца, които ще попълнят редиците ни във всеки един момент и над 500 състезатели, взели участие в посочените по-горе мероприятия (без да броим децата). Днес, въпреки БКС, България има 2 развити байк парка и още поне 6 развиващи се или вече утвърдени дестинации за практикуване на планинско колоездене.” Данаил Ангелов / Concept Creative, организатор на състезания и главно действащо лице в Българските колоездачни серии

фотография: Георги Даскалов
фотография: Георги Даскалов

Ние от 360° винаги сме подкрепяли колоезденето във всичките му разновидности, и ще продължаваме да правим и за в бъдеще. Въпреки че онова, от което има нужда планинското колоездене, не е медийна подкрепа – то е достатъчно популярно и без това, а редиците на практикуващите го нарастват гламоловно с всяка изминала година. Това, от което има нужда българският маунтинбайк, е подкрепа от страна на отговорните инстанции, така че да може да продължи развитието си на професионално ниво. В световен мащаб едни от най-гледаните състезания след Обиколката на Франция и Италия са спусканията от Световната купа и Рампейдж в Юта, САЩ. А България има повече от отлични условия за практикуване на планинско колоездене, и би могла да работи в развитие на успешен туристически бизнес в това отношение – нещо, за което има достатъчно успешни примери в световен мащаб.

фотография: Георги Даскалов
фотография: Георги Даскалов

В брой Зима 2015 на Списанието дадохме думата на хората, благодарение на които българското планинско колоездене се развива независимо от липсата на каквато и да било помощ – “на мускули и ентусиазъм”, по думите на Георги Даскалов, човекът зад bikeporn. Надяваме се, че следващата година ще е не по-малко силна откъм събития и участници, и в крайна сметка МТВ сегмента ще получи вниманието и подкрепата, които заслужава, и от които има нужда, за да продължи развитието си на професионално ниво.

“Едно е ясно със сигурност – колкото и пъти да ни завират прътове в колелата, ние от планинското колоездене отдавна сме махнали спирачките и въобще не мислим да ги слагаме!”, Данаил Ангелов

Още по темата:

ОП ОП!
Хората без спирачки

фотография: Георги Даскалов
фотография: Георги Даскалов

Статията е част от Брой Зима 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Зима 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.