Царският орел в полет

0
 

Сподели

Shares

Тази седмица Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира проект по поставянето на сателитни предаватели на 7 млади царски орела. Инициативата се провежда в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от Европейския съюз. Сателитните предаватели ще дадат възможността на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите в почти реално време, да научат повече за начина им на живот и местата, които посещават, и най-вече – да съберат и анализират информация относно заплахите, пред които е изправен този световно застрашен вид.

В България към момента са регистрирани 20 гнезда на царски орел, но от БДЗП предполагат, че броят им достига до 25-30 двойки. Опазването им е от изключителна важност за съхраняването на популацията в европейски и световен мащаб. В рамките на проекта през миналото лято отново бяха поставени предаватели на други 7 млади орли. Всички птици с предаватели успешно излетяха от гнездата си, а повечето от тях мигрираха на юг и прекараха зимата в различни страни. Един от орлите – Борил, стигна чак до Саудитска Арабия, където трансмитерът му спря да предава и съдбата му остана неизвестна. Две от птиците – София и Топола, напролет се завърнаха в България и в момента все още са на наша територия. Останалите орли загинаха при различни обстоятелства – две от токов удар, една от отравяне и една при неизвестни обстоятелства. Така проследяването на орлите дава важна информация за причините за намаляването на популацията на царския орел.
Седемте млади птици, на които тази година ще бъдат поставени предаватели, се намират в различни части на България. Те все още не са излетели от гнездата си, но са достатъчно големи и заякнали, с размерите на възрастен орел. Предавателят представлява малко устройство, с тегло едва 70 грама, така че тежестта да не пречи на птицата, и се прикрепя на гърба й със специално проектирани презрамки. Зарежда се от слънцето чрез соларен панел.

Системата за сателитно проследяване разполага и със специален интерактивен модул, който позволява на всеки да разгледа местоположението на орлите. За да видите полета на 7-те птици, посетете www.SaveRaptors.org, в рубриката Сателитно проследяване. Там всеки орел е отбелязан с името си и с отделен номер, а полетът му е маркиран с различен цвят върху картата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.