Денят на планината

0
 

Сподели

Shares

11-и декември е Международният ден на планината. Празникът се чества от 2003-та година насам и целта му е да се популяризира значението на устойчивото развитие на планинските региони.

Непал
Непал. Снимка: arsiem-solution.com

Всяка година денят, обявен от генералната асамблея на ООН, има различна тема. През 2015 целта му е да обърнем повече внимание върху насърчаването на планинските продукти, които могат да бъдат средства за препитание на местното население.

Виетнам, Ренан

Покривайки около 22% от земната повърхност, планините играят важна роля в движението на света към устойчив икономически растеж. Те не само осигуряват място за живеене и препитание на 915 милиона души в цял свят (около 13% от световното население), но и косвено са свързани с още милиарди.

Планините са важни за хората и по много причини. В тях се намират значителна част от запасите на прясна вода. Много хора са намерили своя дом сред планинските хълмове, но в реалност се оказва, че те са сред най-бедните в света.

Важно предизвикателство за управлението и опазването на планинските региони е да се идентифицират нови и устойчиви възможности, които могат да донесат ползи за планинските и равнинни общности и да помогне за премахване на бедността, без да допринася за деградацията на крехките екосистеми.

Международният ден на планината

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.