Загина основателят на The North face

0
 

Сподели

Shares

Дъг Томпкинс, основателят на The North face и Esprit, почина на 72-годишна възраст при нещастие по време на приключение с каяк в езерото Генерал Карера в Патагония (Чили).

Дъг Томпкинс
Снимка: capsuleshow

Групата, в която участва и Ивон Шуинард от Patagonia, е изненадана от силен вятър и внезапно вдигнали се вълни, които помитат всички във вода при температура на въздуха минус 4 градуса. Дъг Томпкинс загива от остра форма на хипотермия в близка болница, където е откаран с хеликоптер.

Ивон Шуйнард (вляво) и Дъг Томпкинс през 2008 г. по време на изкачване в Патагония
Ивон Шуйнард (вляво) и Дъг Томпкинс през 2008 г. по време на изкачване в Патагония. Снимка: Jeff Johnson

Успешен визионер в областта на технична екипировка и мултимилионер, Дъг се отдава на природозащита през последните 25 години от живота си. Заедно с жена си Крис основават Conservacion Patagonica и стартират създаването на поредица от паркови територии, в желанието им да спасят единствената останала дива природа на Южна Америка. Общо територията на създадените от него паркови територии в Чили и Аржентина е над 800 000 хектара, като само националният парк Pumalin, където единствено може да се наблюдава една растяща колония от американски пуми в диво състояние, е на площ от 290 000 хектара – гора, езера и фьорди от Андите до Тихия океан.Там се намират и прочутите Torres del Paine. Тук е мястото да припомним, че през 1968 г. Дъг, който е и надарен катерач, е един от авторите на премиерен маршрут – Пътят на калифорнийците на Серо Торе в аржентинската част на Патагония.

Една велика личност на границата между 20 и 21 век, която остана вярна на своите мечти, призвание и почит към Земята майка и нейната природа. Личност, която ще продължи да ни вдъхновява. Почит!

Дъг Томпкинс

Статията е любезно предоставена от Любомир Попйорданов, „Одисея-ин“ и магазини „Стената“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.