Българското участие на Световните въздушни игри

0
 

Сподели

Shares

Българските парапланеристи Веселин Овчаров и Валери Цветанов участваха в най-престижното международно събитие за въздушни спортове – World Air Games в Дубай. Игрите се организират за пети път от Международната федерация за въздушни спортове FAI и участието в тях е само със специални покани, каквито двамата българи получиха заради доброто си класиране в предходния сезон.

Весо Овчаров, Дубай, World Air Games
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Акробатичният парапланерист Весо Очаров беше сред повече от 20 топ пилота в света, от които и почти целият отбор по парапланеризъм на Red Bull. Наред с тях, на състезанието участваха легендарни състезатели, като: Раул Родригез – един от основателите на този спорт и Кригел Мауер – неколкократен победител в състезанието Red Bull X-Apls (легендарното прекосяване на Алпите с парапланер).

Валери Цветанов, Дубай
Валери Цветанов. Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Другият ни участник – Валери Цветанов, се състезава в дисциплината целно кацане. Той успя да се включи и да завърши всички рундове, или общо 12 от 12, преди ветровитите дни, които последваха. В последните четири рунда Валери направи много добри кацания и завърши четвърти в крайното класиране. Позицията си извоюва, след като кацна точно в центъра на мишената, отбелязвайки 0 см в 6-ия и 12-ия кръг от игрите. „Моята цел беше за подиум, затова не се чувствам особено доволен от постижението си.“ – сподели Валери на церемонията по награждаването, провела се в централната зона до емблематичната Палма на Световните въздушни игри в Дубай.

Повече за представянето на Валери Цветанов можете да научите от тук.

Валери Цветанов, Дубай
Валери Цветанов. Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Състезанията по акробатичен парапланеризъм, в които се включи Веселин, бяха в две дисциплини – индивидуална и синхронна акробатика, в която той си партнира с Ондрей Прочазка от Чехия. Надпреварата беше изключително оспорвана и разликите в класирането се базират на стотни. Подиумът в соло дисциплината взеха с първо място атлетът на Red Bull Тим Алонжи (Франция), следван от сънародника си Елиът Ночез и от испанеца Хорацио Лоренс, атлет на Red Bull, четирикратен световен шампион в дисциплината и един от въздушните партньори на Весо.

World Air Games, Дубай. Валери Цветанов и Весо Овчаров
Веселин и Валери в Дубай. Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Българският атлет на Red Bull Веселин Овчаров се класира на 13-о място в соло полетите. Въпреки че успя да изпълни най-сложните фигури в съвременната акробатика, той срещна проблеми с кацането на надуваема платформа във водата, което допринася с цели 30% в образуването на крайните оценки. „Това са много специфични условия, с които аз не разполагам и съответно нямам възможност да тренирам предварително. И поради това ги практикувам само на състезания. За следващата година ще направя всичко по силите си, за да се оборудвам с лодка, лебедка и надуваема платформа, които са необходимите неща да се тренира този така важен за състезанията елемент. Инвестицията надхвърля 10 000 евро.“ – разказа Весо след състезанието.

Весо Овчаров, Дубай, World Air Games
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Другите два компонента за формиране на оценката в акробатиките са хореография и прецизност на изпълнените фигури, с които Весо се справи на изключително ниво и отново безапелационно доказа, че мястото му е сред най-добрите пилоти в света. За съжаление факт е, че някои организационни проблеми попречиха да се класира значително по-напред, както индивидуално, така и с партньора си.

Весо Овчаров, Дубай, World Air Games
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

При втория синхронен полет на Весо във въздуха имаше вятър с две различни посоки. Организаторите не бяха предвидили тест на въздушните течения своевременно преди полетите и по този начин, бидейки първа, двойката на Весо получи рискова за живота и на двамата ситуация. Първите думи на Весо след полета бяха: „Щяхме да се очистим!“ Опасността от сблъсък между двамата пилоти настъпва поради смяна на посоката на вятъра и по време на изпълнение на най-сложната фигурата в парапланеризма – „Есфера“. Това направи спазването на цялостната хореография на съчетанието невъзможна. Въпреки това, Весо и партньорът му завършиха достойно изпълнението си и с прекрасното кацане на Весо на рафта, запазиха позицията си във временното класиране. За всички останали състезатели изпълненията бяха планирани спрямо условията, които Весо нагледно им показа.

Весо Овчаров, Дубай, World Air Games
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Третия ден също не мина гладко за Весо и партньора му Ондрей Прохазка. През този ден струята на хеликоптера направи проблем при отварянето на крилото на чеха и това в крайна сметка попречи на двойката да завърши изпълнението си. Весо бе принуден да кацне в зоната за безопасност, а Ондрей бе изваден с лодка от водата. Този ден се оказа и последен за дисциплината акробатичен парапланеризъм, защото силният вятър от над 10 метра в секунда в следващите два дни попречи за провеждането на последните два състезателни дни. Въпреки че имаха на разположение 6 състезателни дни, пилотите успяха да изпълнят по 3 самостоятелни и по 3 синхронни полета от планираните по минимум 5 и в двете дисциплини. Въпреки че по правило при проблеми при излизане от хеликоптера изпълнението на участниците се повтаря, или при невъзможност се отменят резултатите на всички участници в този рън, силното лоби на френските състезатели (учудени сме че тийм лидера на френския отбор е част от организаторите) наложи решението на съдии и жури ръна да се признае и на Весо и Ондрей да им се предложи да получат 0 точки, което Весо и партньора му отказаха и в крайна сметка финалното решение беше да им се даде средна оценка спрямо оценките на всички в този рън. Това остави Весо и Ондрей на седмо място в крайното класиране в синхронния акробатичен парапланеризъм.

Dubai World Air Games 2015 HapiAcro from HapiAcro on Vimeo.

Световните въздушни игри в Дубай и българското участие в тях са поводът Red Bull и списание 360° да организират шестата сесия на своя съвместен проект Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти. Като част от инициативата беше поканен екип от български журналисти, които да проследят участието на българските състезатели.

Red Bull JOURNEYversity, FAI WORLD AIR GAMES

Повече за инициативата Red Bull JOURNEYversity можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.