Топ 10 на най-опасните вулкани

0
 

Сподели

Shares

Излезе списък, направен от учени от Университета в Манчестър, който съдържа най-опасните вулкани, които „живеят” на Земята.

Критериите, на които е трябвало да отговаря един вулкан, за да бъде включен в списъка, са: реален шанс да избухне в следващите 100 години, риск изригването да причини смъртта на 1 000 000 или повече души.

Вулкан
Снимка: The Register

 

Повечето от вулканите в списъка се намират в държави, в които проследяване на вулканичната дейност не се извършва, а населението е много слабо запознато с действията, които трябва да се предприемат, при опасност от изригване или изригване. Една от целите на списъка е именно да засили общественото внимание и вниманието на властите по места върху вулканичната дейност, които още от сега да започнат да търсят решения на проблемите, до които едно евентуално изригване може да доведе.

1. Иво Джима. Застрашава: Япония, Китай, Филипини

Иво Джима

Вулканичният остров Иво Джима е номер едно в тревожния списък. Макар на територията на вулкана да не живеят много хора, изригването му може да причини цунами, което да засегне териториите на Япония, Китай и Филипините, опустошавайки южна Япония и крайбрежията на Китай, включително Шанхай и Хонконг.

2. Апоеке, Никарагуа. Застрашава: Манагуа

Apoyeque Volcano

Веднага след Иво Джима се нарежда никарагуанският вулкан Апоеке. Той се намира в непосредствена близост до столицата Манагуа, която е населявана от около 2 милиона души. Изригването на този вулкан би предизвикало езерно цунами. Масивни изригвания вулканът прави приблизително на всеки 2000 години. Установено е, че последното такова е било преди точно 2000 години.

3. Кампи Флегреи, Италия. Застрашава: Неапол

Campi Flegrei
Снимка: Liquori

На почетното трето място застава вулканът Кампи Флегреи в Неапол, Италия. Учените предполагат, че той може да изригне в пъти по-мощно от Везувий, унищожил Помпей преди около 2000 години. Неапол е населяван от 4,4 милиона души и западните му квартали са построени във вулканичния кратер.

4. Асо, Япония. Застрашава: Кумамото, Нагасаки

Mount Aso
Снимка: flickr/williamcho

5. Транс мексиканска вулканична верига, Мексико. Застрашава: град Мексико, Пуебло, Толука

6. Гонунг Агунг, Индонезия. Застрашава: Бали

mount-agung
Снимка: arihomestay

7. Вулканът Камерун, Камерун. Застрашава: Буеа, Дуала

Mount_Cameroon

8. Таал, Филипини. Застрашава: Манила

 nature-volcano-tours
Снимка: nature-volcano-tours

9. Майон, Филипини. Застрашава: Легазпи

Mayon_Philippines

10. Гонунг Келуд, Индонезия. Застрашава: Маланг

Kelut

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.