Колко стари са Хималаите?

0
 

Сподели

Shares

Колко са стари Хималаите

От десетилетия хората се опитват да достигнат върховете на най-високите земни планини. Хималайските върхове привличат алпинисти от много години и са „атакувани” безброй пъти.

Но знаете ли кога се е образувала най-високата планина на Земята? Знаете ли рождената дата на Хималаите?

Himalayas

Спокойно, дори учените не знаеха отговора на този въпрос до скоро, защото той се крие на дъното на океана.

„Имаме по-детайлни карти на Плутон отколкото на собствената ни планета, защото около 71% от повърхността на Земята са покрити с вода” – казва професор Дейвид Сандлел, един от авторите на научния доклад, отговарящ на въпроса за възрастта на Хималаите.

Това, благодарение на което учените определили възрастта на планината, било откриването на първата океанска микроплоча в Индийския океан. Изследването ѝ, помогнало на учените да разберат кога се е случил сблъсъкът между Индия и Евразия, довел до образуването на Хималаите.

микроплоча Мамерикс
Снимка: Geologyin

Проучването, водено от Университета в Сидни, довело да изводите, че „срещата” се състояла преди 47 милиона години.

До скоро геолозите са спорили за това кога се е случило най-голямото континентално сливане на Земята, като са предполагали, че може би е станало преди 34 до 59 милиона години. Според водещия автор на проучването – Кара Матюс, установяването на възрастта на Хималаите може да помогне, за да се разбере връзката между основните климатични промени, настъпили на Земята и издигането на планинските вериги.

Новооткритата плоча, която учените нарекли Мамерикс, от своя страна се образувала след като парче кора от антарктическата плоча се откъснало и започнало да се върти като сачма. То се отделило заради първоначалния сблъсък на северния ръб на Индия, която „пътувала” със скорост от около 15 сантиметра на година, с Евразия.

Карта, Хималаи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.