Валери Цветанов четвърти в Дубай

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Състезателят по целно кацане с парапланер Валери Цветанов завърши четвърти на Световните въздушни игри в Дубай.

Валери Цветанов
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Той е един от двамата българи, които бяха поканени да участват в най-престижното международно състезание за въздушни скокове. Другият участник от наша страна е акробатичият парапланерист, атлет на Red Bull и носител на два световни рекорда – Веселин Овчаров.

Валери и Веселин получиха специални покани да участват в петото издание на въздушните игри. Валери беше поканен, след като се класира на първо място в третия кръг от Световната купа в Бали през миналата година и успя да достигне седмото място в световната раглиста в дисциплината целно кацане. Той е един от едва 19 целни пилоти, които имаха възможността да участват в състезанията в Дубай.

Четвъртото си място в Дубай Валери извоюва, след като кацна точно в центъра на мишената, отбелязвайки 0 см в 6-ия и 12-ия кръг от състезанията.

Валери Цветанов
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Валери Цветанов е състезател по парапланеризъм от 1998 г. насам. Той е един от българските спортисти с най-много международни успехи в тази дисциплина. Състезава се за националния отбор на България, в световни и европейски първенства и за Световната купа. Сред успехите му са: държавен първенец за 2009 и 2011 г.; второ място за Световна купа в Германия през 2014 г. и първо за Световна купа в Индонезия през 2014 г. Валери е и един от инструкторите, обучавали Веселин Овчаров в началото на кариерата му.

FAI World Air Games Dubai , Веселин Овчаров
Веселин Овчаров. Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Българското участие на Световните въздушни игри в Дубай продължава с акробатичните полети на Веселин Овчаров. Той участва в две дисциплини – индивидуална акробатика и синхронна акробатика, в която си партнира с Ондрей Прочазка (Чехия). Това е новият партньор на Весо, с когото имат вече победа и първо място на състезанието в Норвегия през 2015, както и световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата „инфинити тъмблинг“.

FAI World Air Games Dubai , Веселин Овчаров
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Освен двамата пилоти – Веселин и Валери, в Световните въздушни игри в Дубай има и друго българско участие. То е на екип журналисти, които са там по покана на Red Bull и списание 360° и са част от шестото издание на съвместния им проект JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти.

Red Bull JOURNEYversity, FAI WORLD AIR GAMES

Повече за инициативата Red Bull JOURNEYversity можете да научите от тук.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.