Валери Цветанов четвърти в Дубай

0
 

Сподели

Shares

Състезателят по целно кацане с парапланер Валери Цветанов завърши четвърти на Световните въздушни игри в Дубай.

Валери Цветанов
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Той е един от двамата българи, които бяха поканени да участват в най-престижното международно състезание за въздушни скокове. Другият участник от наша страна е акробатичият парапланерист, атлет на Red Bull и носител на два световни рекорда – Веселин Овчаров.

Валери и Веселин получиха специални покани да участват в петото издание на въздушните игри. Валери беше поканен, след като се класира на първо място в третия кръг от Световната купа в Бали през миналата година и успя да достигне седмото място в световната раглиста в дисциплината целно кацане. Той е един от едва 19 целни пилоти, които имаха възможността да участват в състезанията в Дубай.

Четвъртото си място в Дубай Валери извоюва, след като кацна точно в центъра на мишената, отбелязвайки 0 см в 6-ия и 12-ия кръг от състезанията.

Валери Цветанов
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Валери Цветанов е състезател по парапланеризъм от 1998 г. насам. Той е един от българските спортисти с най-много международни успехи в тази дисциплина. Състезава се за националния отбор на България, в световни и европейски първенства и за Световната купа. Сред успехите му са: държавен първенец за 2009 и 2011 г.; второ място за Световна купа в Германия през 2014 г. и първо за Световна купа в Индонезия през 2014 г. Валери е и един от инструкторите, обучавали Веселин Овчаров в началото на кариерата му.

FAI World Air Games Dubai , Веселин Овчаров
Веселин Овчаров. Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Българското участие на Световните въздушни игри в Дубай продължава с акробатичните полети на Веселин Овчаров. Той участва в две дисциплини – индивидуална акробатика и синхронна акробатика, в която си партнира с Ондрей Прочазка (Чехия). Това е новият партньор на Весо, с когото имат вече победа и първо място на състезанието в Норвегия през 2015, както и световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата „инфинити тъмблинг“.

FAI World Air Games Dubai , Веселин Овчаров
Фотограф: Георги Кожухаров-Дневник, Red Bull JOURNEYversity

Освен двамата пилоти – Веселин и Валери, в Световните въздушни игри в Дубай има и друго българско участие. То е на екип журналисти, които са там по покана на Red Bull и списание 360° и са част от шестото издание на съвместния им проект JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти.

Red Bull JOURNEYversity, FAI WORLD AIR GAMES

Повече за инициативата Red Bull JOURNEYversity можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.